Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
05.03.2023.

Посета делегације Центра изузетности за управљање кризама и одговора на катастрофе



Представници Центра изузетности за управљање кризама и одговора на катастрофе (The crisis management and Disaster Response Center of Excellence – CMDR COE) боравили су у посети Министарству одбране Републике Србије. 

Презентација рада Центра одржана је на Универзитету одбране, када је представљен делокруг и начин рада ове међународне организације, основане 2013. године као тело које НАТО и партнерским земљама пружа експертску помоћ у области управљања кризама, одговора на катастрофе, климатских промена, заштити цивила и слично, кроз организовање семинара, обука, конференција, израде анализа и стратешких докумената. Програми Центра су акредитовани од стране НАТО, а осим Грчке, Бугарске, Румуније и Пољске, од 2022. године Центру се придружила и Мађарска.

Делегација CMDR COE посетила је и Војну академију, где се упознала са организацијом и задацима Војне академије, са посебним тежиштем на студијском програму мастер академских студија „Управљање ризицима у случају природних катастрофа“.  

Презентацији рада Центра изузетности за управљање кризама и одговора на катастрофе осим припадника Министарства одбране и Војске Србије присуствовали су и представници државних институција Републике Србије из Министарства спољних послова, Центра за разминирање, Републичког хидрометеоролошког завода, Републичког сеизмолошког завода, као и представници академске заједнице са Факултета безбедности, Криминалистичко - полицијског универзитета и Факултета техничких наука из Новог Сада.