Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.12.2022.

Састанак министра Вучевића са командантом Команде здружених снага Напуљ адмиралом Манчом



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са командантом Команде здружених снага Напуљ адмиралом Стјуартом Манчом, током његове посете Републици Србији. На састанку је разговарано о актуелној политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, односу са КФОР и сарадњи Републике Србије и НАТО.

Министар Вучевић је указао да је партнерство са НАТО вишеслојно и разноврсно, а сарадња са Командом здружених снага Напуљ посебно важна. Како је навео, Република Србија је у потпуности посвећена војној неутралности, али и остварењу добрих односа са свим кључним актерима међународне политике како би изградила најбоље могуће партнерске односе.

У контексту актуелне ситуације на Косову и Метохији, министар Вучевић је указао да Република Србија не жели ескалацију сукоба и да је посвећена мирном решавању свих питања путем дијалога. Он је посебно истакао значај доследне примене Резолуције СБ 1244 и Војнотехничког споразума.

Министар Вучевић је нагласио да наша страна остаје на чврстој позицији да КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији и стога је најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији јужне српске покрајине.

Адмирал Стјуарт Манч поздравио је блиско партнерство НАТО са Србијом, нагласивши да је Србија поуздан партнер те да НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Републике Србије.

"Наставићемо да развијамо наше дуготрајно партнерство са Србијом, засновано на политичком дијалогу и практичној сарадњи. Верујемо да овај оквир доприноси јачању обострано корисног односа НАТО и Србије, као и јачању стабилности широм региона", рекао је командант Команде здружених снага Напуљ.