Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.12.2022.

Састанак министра Вучевића са амбасадорком Уједињеног Краљевства



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Шан Кристином Маклеод.
 
Министар Вучевић истакао је опредељење за јачање дијалога на највишем нивоу између Србије и Уједињеног Краљевства, које ће омогућити даље унапређење сарадње у областима од обостраног интереса, укључујући и одбрану. Он је рекао да су сарадњу у области одбране у претходном периоду управо обележили сусрети на високом нивоу, што не само да представља прилику да се у конструктивном дијалогу размене мишљења о актуелним темама, већ и доприноси приближавању ставова о безбедносним ризицима на простору Балкана и шире, као и међусобном разумевању и даљем развоју односа две земље.
 
Министар одбране изразио је дубоку забринутост због развоја ситуације на Косову и Метохији и истакао да Србија остаје чврсто посвећена миру, стабилности и очувању дијалога са приштинском страном, чему у прилог говори и позив председника Александра Вучића упућен Србима на Косову и Метохији током актуелне кризе, да поштују КФОР и ЕУЛЕКС.
 
Указујући да је поштовање међународних споразума темељни принцип који се мора поштовати, министар Вучевић, нагласио је да је за нашу страну неприхватљив процес трансформације тзв. „Косовских снага безбедности“ у тзв. „Оружане снаге Косова“, што не само да наноси штету дијалогу Београда и Приштине, већ утиче и на дестабилизацију целог региона.
 
Говорећи о билатералној војној сарадњи, министар одбране, захвалио је за уручене донације британске стране Министарству одбране Србије, као и за школовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у британским војнообразовним установама. Он је посебно издвојио значај заједничког ангажовања у мултинационалној операцији UNFICYP на Кипру, што представља круну досадашње војне сарадње и делује подстицајно на даље унапређење укупних односа две земље.
 
Амбасадорка Маклеод сагласила се са оценом о значају очувања континуитета дијалога на високом нивоу. Она је истакла заинтересованост британске стране за даљи развој сарадње у области одбране са Србијом, кроз наставак заједничког учешћа у мултинационалним операцијама, као и интензивирање војномедицинске и сарадње у области војног образовања.