Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
01.12.2022.

Штабни разговори са делегацијом Команде здружених снага Напуљ



Делегација Команде здружених снага Напуљ, коју је предводио потпуковник Мишел Пирсо, боравила је у Републици Србији, ради реализације експертских штабних разговора са представницима Министарства одбране Србије.

Делегацију НАТО примио је начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица, који је истакао значај укупне сарадње са НАТО, кроз Програм Партнерство за мир и у заједничком ангажовању Војске Србије и КФОР. Он је подсетио да је Србија војно неутрална држава, посвећена регионалној и глобалној безбедности, као и да се учешћем на активностима под окриљем различитих механизама сарадње унапређују способности Војске Србије.

Потпуковник Пирсо се сагласио да је сарадња две стране под окриљем Програма Партнерство за мир веома успешна, као и да НАТО у потпуности поштује опредељење и суверене одлуке Србије, коју Алијанса види као поузданог партнера. Он је рекао да се партнерство које НАТО гради са Србијом у протеклих шеснаест година заснива на захтевима Србије и обострано је корисно, а да НАТО поздравља наставак овог партнерства. Том приликом потпуковник Пирсо истакао је да је безбедност тимски рад и да се заједнички ради на одржавању мира и просперитета грађана. Разговорима је присуствовао и представник НАТО Војне канцеларије за везу у Београду.

Експертски штабни разговори између представника Министарства одбране и НАТО представљају редовну годишњу активност, током које се анализира степен остварене сарадње у текућој уз сагледавање планова сарадње за наредну годину. Активност се реализује наизменично у Београду и Напуљу.