Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.11.2022.

Опроштајни меч прослављене каратисткиње Јоване Прековић



Јована Прековић, припадница Спортске јединице Војне академије, олимпијска шампионка и двострука светска и европска првакиња у каратеу вечерас је, пред препуном халом спортско-рекреативног центра „Шумадија“ у Аранђеловцу, имала свој последњи меч и опростила се од професионалне спортске каријере. Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић честитао је Јовани на величанственим спортским успесима и захвалио јој што је на најлепши могући начин представљала своју државу и своју војску на карате борилиштима широм света.

После ревијалног меча две олимпијске шампионке из Токија – Јоване Прековић и Ивет Горанове, репрезентативке Бугарске, српска каратисткиња остала је на татамију одакле се обратила публици и захвалила на присуству бројним угледним званицама.

- Хвала мојој породици, хвала мојим пријатељима, хвала мојој земљи и мом граду који је све ове године био уз мене – поручила је златна каратисткиња.

Поред министра Вучевића, Јовани Прековић честитао је и начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић који је предводио делегацију те високошколске установе на вечерашњој свечаности.

Опроштајном мечу карате шампионке Јоване Прековић претходило је неколико ревијалних борби у џудоу, рвању, теквондоу и каратеу у женској конкуренцији. Овом својеврсном празнику спорта у Аранђеловцу присуствовале су бројне значајне личности из света спорта и политике. Поред министра Вучевића у хали „Шумадија“ били су, између осталих, министар спорта Зоран Гајић и председник Олимпијског комитета Божидар Маљковић.

Војни службеник Јована Прековић придружила се Спортској јединици Војне академије јуна 2019. године, а од тада се, поред мноштва одличја са домаћих и међународних такмичења у каратеу, окитила златним медаљама са европског и светског првенства као и Олимпијских игара у Токију 2021. године.