Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
04.11.2022.

Завршен Трећи модул Регионалног стратегијског лидерског курса



Свечаност поводом завршетка Трећег модула Регионалног стратегијског лидерског курса одржана је у Дому Гарде на Топчидеру. Курс је реализован у организацији Универзитета одбране, а имао је за циљ јачање сарадње са земљама Западног Балкана и Аустрије.

Полазници тродневног курса разговарали су о свеобухватном и стратешком приступу регионалној одбрамбеној сарадњи у области високог војног образовања и усавршавања, актуелним међународним односима, безбедоносним изазовима и претњама, као и о њиховом утицају на регионалну енергетску и општу безбедност.

Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић честитао је свим учесницима и организаторима курса  нагласивши значај модела успешне сарадње са свим земљама учесницама. Последњег дана учесници су разменили утиске и мишљења о енергетској безбедности и иницијативи “Отворени Балкан”.

Командант Националне одбрамбене академије Аустрије генерал Ерих Читковиц и директор РСЛК др Волфганг Бауман обратили су се учесницима  захваливши се свима  на сарадњи у важним стратегијским питањима и полазницима Трећег модула Регионалног стратегијског лидерског курса уручили су сертификате.  

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Горан Радовановић уручио је и пригодне поклоне.

Међу полазницима курса били су и помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић и начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица.

Реализација Трећег модула Регионалног стратегијског лидерског курса предвиђена је Планом међународне сарадње Министарства одбране за 2022. годину и закључка састанака министара одбране Аустрије и земаља Западног Балкана у „Грац формату“.