Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
04.11.2022.

Završen Treći modul Regionalnog strategijskog liderskog kursa



Svečanost povodom završetka Trećeg modula Regionalnog strategijskog liderskog kursa održana je u Domu Garde na Topčideru. Kurs je realizovan u organizaciji Univerziteta odbrane, a imao je za cilj jačanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana i Austrije.

Polaznici trodnevnog kursa razgovarali su o sveobuhvatnom i strateškom pristupu regionalnoj odbrambenoj saradnji u oblasti visokog vojnog obrazovanja i usavršavanja, aktuelnim međunarodnim odnosima, bezbedonosnim izazovima i pretnjama, kao i o njihovom uticaju na regionalnu energetsku i opštu bezbednost.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić čestitao je svim učesnicima i organizatorima kursa  naglasivši značaj modela uspešne saradnje sa svim zemljama učesnicama. Poslednjeg dana učesnici su razmenili utiske i mišljenja o energetskoj bezbednosti i inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Komandant Nacionalne odbrambene akademije Austrije general Erih Čitkovic i direktor RSLK dr Volfgang Bauman obratili su se učesnicima  zahvalivši se svima  na saradnji u važnim strategijskim pitanjima i polaznicima Trećeg modula Regionalnog strategijskog liderskog kursa uručili su sertifikate.  

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Goran Radovanović uručio je i prigodne poklone.

Među polaznicima kursa bili su i pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica.

Realizacija Trećeg modula Regionalnog strategijskog liderskog kursa predviđena je Planom međunarodne saradnje Ministarstva odbrane za 2022. godinu i zaključka sastanaka ministara odbrane Austrije i zemalja Zapadnog Balkana u „Grac formatu“.