Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.07.2022.

Састанак министра Стефановића на тему одбрамбене индустрије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са представницима Министарства финансија и Министарства рударства и енергетике, а на састанку су разматрана решења проблема и изазова са којима се у свом пословању сусрећу фабрике наше одбрамбене индустрије.
Министар Стефановић, који је прошле недеље разговарао са руководством војних фабрика и представницима Самосталних синдиката металаца, истакао је да је за Србију посебно у данашњим изазовним временима важно да наше фабрике одрже производњу наоружања и опреме за Војску Србије и наставе са радом на развојним пројектима са нашим војним институтима.

На данашњем састанку усаглашен је Предлог закључка којим се спроводи конверзија потраживања државних поверилаца у стални капитал предузећа „Застава оружје“ из Крагујевца који ће бити упућен Влади, док се наставља интерресорно усаглашавање за „Милан Благојевић“ из Лучана.
Ове конверзије у претходном периоду извршене су за фабрике „Прва искра-наменска производња“ из Барича, „Први партизан“ из Ужица и „Прва петолетка-Наменска“ из Трстеника, што им је олакшало пословање и омогућило да се посвете подизању капацитета и модернизацији погона.
 
Састанку су присуствовали државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић, секретарка Министарства рударства и енергетике Маја Матија Ристић, директорка Дирекције за економско-финансијско пословање ЕДС Љиљана Јездимировић и директорка за финансијско пословање огранка РБ „Колубара“ Љиљана Милошевић.
Уз министра Стефановића на састанку су били и државни секретар Министарства одбране Бранко Живановић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић и начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе пуковник Славко Ракић.