Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.07.2022.

Министар Стефановић: Без јаке војске увек сте могућа мета



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас на свечаности поводом завршетка школовања полазника 68. класе Командно-штабног усавршавања да је чврста, јака војска, добро опремљена и образована, најбољи гарант да се у нашој земљи више никада неће ратовати. „Без те јаке војске увек сте могућа мета и увек ће неко да помисли да може да угрози мир и стабилност наше земље“, рекао је министар.

Стефановић је уручио парадне бодеже тројици прворангираних официра мајорима Далибору Седлару, Дејану Ташкову и Небојши Вуковићу, који су им додељени одлуком председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.   

– Време је показало и ово данашње, али и све оно кроз шта је Србија прошла у својој историји да је важно да имате опрему и наоружање, али да без добро обученог официрског кадра војска не значи много. Када има људе какви сте ви, а то говоре и ваши резултати, наша војска има будућност, може да одговори на сваки изазов и буде најснажнији стуб одбране своје земље – рекао је министар Стефановић, честитајући новим командно-штабним официрима завршетак усавршавања.

Како је истакао, од њих очекује да по повратку у своје јединице и преузимању нових дужности својим знањима допринесу даљем развоју нашег система одбране.

– Захваљујући председнику Вучићу ми данас не морамо само срцем и знањем да бранимо нашу земљу. Наравно да су они и даље кључни, али данас имамо и настављамо да набављамо и нове системе, ново наоружање и нову опрему. И то је добар спој са кадром, који школује наш Универзитет одбране, кадром који је спреман да усваја нова знања, прати дешавања у свету и примењује новине. Важно је да то не буду само књишка знања од пре 50 или сто година, већ да увршћујемо савремене ствари у наставне програме и да ви са тим знањима, фактички, будете способни да у јединицама будете и достојне старешине и нова енергија – рекао је Стефановић.

Министар Стефановић је подсетио да морамо чувати мир и стабилност Србије.

– Вама као официрима, поготову онима који сте прошли ратове, одбрамбене ратове наше земље, не морам да објашњавам колико је страшан сваки рат. Баш зато данас љубоморно чувамо мир, а кључна ствар за његово очување је јака војска. Чврста војска, јака војска, добро опремљена војска и образована војска најбољи је гарант да се у овој земљи више никада неће ратовати. Без јаке војске увек сте могућа мета, увек неко може да помисли да угрози стабилност и безбедност наше земље – рекао је Стефановић.

Министар се на крају обраћања још једном захвалио официрима што су се определили да носе униформу, као и њиховим породицама јер им пружају највећу подршку.

– Хвала вам због тога што сте неко на кога ваша земља, наша једина Србија, може да рачуна. Надам се да ћете бити задовољни и својим новим дужностима и знањем које сте стекли и да ћемо наставимо да градимо наш систем одбране. Живела Србија! – рекао је министар Стефановић.

Обраћајући се у име 68. класе, прворангирани мајор Далибор Седлар поздравио је присутне и истакао да Командно-штабно усавршавање представља својеврсну прекретницу у каријери официра и пружа потребна знања и вештине за успешно командовање.

– Постигнут одличан успех током усавршавања, указује да смо ми, полазници 68. класе, оправдали епитет изабраних и поверење које нам је указано од стране наших претпостављених, као и да смо током усавршавања вредно учили и радили, стекли нова знања и вештине, али и развили изузетне међуљудске односе који ће представљати основу наше будуће професионалне сарадње - рекао је прворангирани мајор Седлар.

Командно-штабно усавршавање Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“ у овој класи завршило је укупно 56 официра, од чега и шест из оружаних снага страних земаља, њима је парадне бодеже уручио ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић.

Начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац рекао је да су официри у протеклој години морали много тога да покажу и да се докажу.

– У образовном сегменту они су изучавали командовање и руковођење, тактику и оператику, савремене системе наоружања и војне опреме, логистику. Решавали су задатке на карти и у простору. У васпитном делу њиховог школовања развијали смо њихов патриотизам, културу, манире образованог и свестраног официра. Љубав према отаџбини никада код њих није мањкала – рекао је пуковник Сувајац.

Данашњој свечаности на Војној академији присуствовале су и породице официра 68. класе Командно-штабног усавршавања.