Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.07.2022.

Ministar Stefanović: Bez jake vojske uvek ste moguća meta



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas na svečanosti povodom završetka školovanja polaznika 68. klase Komandno-štabnog usavršavanja da je čvrsta, jaka vojska, dobro opremljena i obrazovana, najbolji garant da se u našoj zemlji više nikada neće ratovati. „Bez te jake vojske uvek ste moguća meta i uvek će neko da pomisli da može da ugrozi mir i stabilnost naše zemlje“, rekao je ministar.

Stefanović je uručio paradne bodeže trojici prvorangiranih oficira majorima Daliboru Sedlaru, Dejanu Taškovu i Nebojši Vukoviću, koji su im dodeljeni odlukom predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.   

– Vreme je pokazalo i ovo današnje, ali i sve ono kroz šta je Srbija prošla u svojoj istoriji da je važno da imate opremu i naoružanje, ali da bez dobro obučenog oficirskog kadra vojska ne znači mnogo. Kada ima ljude kakvi ste vi, a to govore i vaši rezultati, naša vojska ima budućnost, može da odgovori na svaki izazov i bude najsnažniji stub odbrane svoje zemlje – rekao je ministar Stefanović, čestitajući novim komandno-štabnim oficirima završetak usavršavanja.

Kako je istakao, od njih očekuje da po povratku u svoje jedinice i preuzimanju novih dužnosti svojim znanjima doprinesu daljem razvoju našeg sistema odbrane.

– Zahvaljujući predsedniku Vučiću mi danas ne moramo samo srcem i znanjem da branimo našu zemlju. Naravno da su oni i dalje ključni, ali danas imamo i nastavljamo da nabavljamo i nove sisteme, novo naoružanje i novu opremu. I to je dobar spoj sa kadrom, koji školuje naš Univerzitet odbrane, kadrom koji je spreman da usvaja nova znanja, prati dešavanja u svetu i primenjuje novine. Važno je da to ne budu samo knjiška znanja od pre 50 ili sto godina, već da uvršćujemo savremene stvari u nastavne programe i da vi sa tim znanjima, faktički, budete sposobni da u jedinicama budete i dostojne starešine i nova energija – rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović je podsetio da moramo čuvati mir i stabilnost Srbije.

– Vama kao oficirima, pogotovu onima koji ste prošli ratove, odbrambene ratove naše zemlje, ne moram da objašnjavam koliko je strašan svaki rat. Baš zato danas ljubomorno čuvamo mir, a ključna stvar za njegovo očuvanje je jaka vojska. Čvrsta vojska, jaka vojska, dobro opremljena vojska i obrazovana vojska najbolji je garant da se u ovoj zemlji više nikada neće ratovati. Bez jake vojske uvek ste moguća meta, uvek neko može da pomisli da ugrozi stabilnost i bezbednost naše zemlje – rekao je Stefanović.

Ministar se na kraju obraćanja još jednom zahvalio oficirima što su se opredelili da nose uniformu, kao i njihovim porodicama jer im pružaju najveću podršku.

– Hvala vam zbog toga što ste neko na koga vaša zemlja, naša jedina Srbija, može da računa. Nadam se da ćete biti zadovoljni i svojim novim dužnostima i znanjem koje ste stekli i da ćemo nastavimo da gradimo naš sistem odbrane. Živela Srbija! – rekao je ministar Stefanović.

Obraćajući se u ime 68. klase, prvorangirani major Dalibor Sedlar pozdravio je prisutne i istakao da Komandno-štabno usavršavanje predstavlja svojevrsnu prekretnicu u karijeri oficira i pruža potrebna znanja i veštine za uspešno komandovanje.

– Postignut odličan uspeh tokom usavršavanja, ukazuje da smo mi, polaznici 68. klase, opravdali epitet izabranih i poverenje koje nam je ukazano od strane naših pretpostavljenih, kao i da smo tokom usavršavanja vredno učili i radili, stekli nova znanja i veštine, ali i razvili izuzetne međuljudske odnose koji će predstavljati osnovu naše buduće profesionalne saradnje - rekao je prvorangirani major Sedlar.

Komandno-štabno usavršavanje Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ u ovoj klasi završilo je ukupno 56 oficira, od čega i šest iz oružanih snaga stranih zemalja, njima je paradne bodeže uručio rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac rekao je da su oficiri u protekloj godini morali mnogo toga da pokažu i da se dokažu.

– U obrazovnom segmentu oni su izučavali komandovanje i rukovođenje, taktiku i operatiku, savremene sisteme naoružanja i vojne opreme, logistiku. Rešavali su zadatke na karti i u prostoru. U vaspitnom delu njihovog školovanja razvijali smo njihov patriotizam, kulturu, manire obrazovanog i svestranog oficira. Ljubav prema otadžbini nikada kod njih nije manjkala – rekao je pukovnik Suvajac.

Današnjoj svečanosti na Vojnoj akademiji prisustvovale su i porodice oficira 68. klase Komandno-štabnog usavršavanja.