Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.04.2022.

Свечана академија поводом Дана Војске Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић рекао је вечерас на Свечаној академији поводом Дана Војске Србије у Дому Гарде на Топчидеру да је у нашем народу одвајкада важило да бити војник представља  посебно знамење и највећи понос. Он је истакао да је Војска била и остала институција која живи и дише са својим народом, која чува традицију и вековну повезаност, али и која даје све од себе да промишља будућност.

Свечаности којом је обележен 23. април, Дан Војске Србије, присуствовали су изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, председник Народне скупштине Ивица Дачић, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, министри у Влади Србије, представници Града Београда, верских заједница, припадници Министарства одбране и Војске Србије, војни ветерани,као и бројне званице из културног и јавног живота.

Министар Стефановић рекао је у свом обраћању да је Србија земља храбрих, поносних и непоколебљивих људи који никада не одустају, који умеју да се веселе и да тугују, народа који је умео кроз векове да негује јединство и слогу, који чува своје огњиште и породицу.

– Србија је земља великих јунака, земља победника, оних који никада нису спустили главу пред непријатељем, већ ишли само напред, у победу, за слободу и част отаџбине. Ово су ти људи, ти јунаци, они су вечерас са нама. То је Војска Србије - строј хероја чије срце куца за отаџбину, строј чије срце куца за мајке и очеве, браћу и сестре, нечије баке, деке, синове и кћери - али, пре свега, строј поносних војника, који су своје животе посветили Србији. Неки од њих нису вечерас овде – и када је киша, и када је хладно и када пада снег, за њих је то само још један дан, још само један тренутак у животу који су посветили својој Србији. За њих постоји само заклетва на верност отаџбини, она која је исписана у срцу и која је важнија од свега. Од тога нема ни веће светиње, а ни веће обавезе. Зато је у нашем народу одвајкада важило - бити војник - то је посебно знамење и највећи понос – рекао је Стефановић.

Позивајући присутне да великим аплаузом поздраве припаднике Војске Србије, министар је војницима упутио речи захвалности за све што раде за наш народ и нашу Србију.

– Пуно је симболике у 23. априлу 1815. године и пуно је детаља који говоре о самој сржи српске војске која је била иста и тада пре два века, као и данас. Настала из народа, остала је до данас нераскидиво везана за њега. У борби за слободу, узевши оружје, српски сељак је на те Цвети 1815. године постао војник и управо из нашег народа, пре више од два века, изникла је прва стајаћа војска. Те Цвети представљају историјску прекретницу која је довела и до стварања савремене српске државе, почетка модернизације нашег друштва, а управо војска је била једна од првих институција које смо створили. До данас војска је остала институција која живи и дише са својим народом, која чува традицију и вековну повезаност, али и која даје све од себе да промишља будућност. Од тада до данас српски војник је свој народ најбоље познавао, најбоље осећао и најбоље му служио. У томе је његова величина. Оно што је непорецива истина управо је да то везивно ткиво између војске и народа које никада није ослабило, напротив, само јачало кроз векове, деценије, године и дане. Јачало је кроз сваку битку, кроз сваку жртву, кроз свако херојско дело – рекао је министар одбране.

Цитирајући речи владике Николаја Велимировића „Војниче! Окосница си снажне Србске државе. Мораш бити понос својим савременицима и безбедност потомцима. Твоје име је неустрашивост, а презиме витештво“, Стефановић је рекао да их је српски војник поштовао и придржавао их се како у претходним временима, тако и данас.

– Иако по својој природи увек скроман, ми можемо рећи очувао је и осветлао образ своје отаџбине. Борио се за своју земљу, био окосница своје Србије. Њен пут никада није био посут ружама, па ни његове битке никада нису биле лаке. Мењале су се кроз историју, водиле се и у рату и у миру, водиле се оружјем, али и књигом, изградњом, дипломатијом, новим пројектима. Водиле су се на безброј различитих фронтова и на различите начине и воде се и данас. Али је у свима њима у сржи био наш војник и његово неустрашиво срце које куца за једну једину отаџбину и чије су све битке посвећене грумену земље, своје – рекао је Стефановић.

Ту је, према министровим речима, одговор многима који прете Србијом, узвикују да се наоружава.

– Да, Србија се наоружава. Али само и искључиво да би заштитила своје. Као и увек до сада. Никоме не прети, ништа туђе не тражи. Али не да своје. И зато ћемо мирне савести и чистог образа, уз велику подршку председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, наставити да инвестирамо у нашу Војску и сваког нашег војника. Хоћемо да имамо најснажнију војску у региону, јер желимо да наставимо да живимо у миру и стабилности као свој на своме и заувек поносни на своју Војску и своје војнике. Живела Војска Србије! Живела Србија – рекао је Стефановић на крају обраћања.

На вечерашњој свечаности приказан је информативни филм о резултатима рада Министарства одбране и Војске Србије.

Гости Дома Гарде вечерас су имали прилику да уживају у музичком наступу Уметничког ансамбла и хора Министарства одбране „Станислав Бинички“, који је извео  и химну Републике Србије „Боже правде“, као и у нумерама које су интерпретирали оперски певач Војислав Спасић и солиста Душан Свилар.

У културно-уметничком делу наступили су глумци Милош Крстовић, Александар Михаиловић, Аврам Цветковић, Владимир Јоцовић, Марко Чупић, Небојша Прибићевић, као и глумица Наталија Јовић.