Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.04.2022.

Министар Стефановић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије



Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије. “То храбро срце које наши војници имају куца за своју земљу и то је оно што је данас заједничко свима у овој сали - ви сте та храброст и снага наше отаџбине, њен понос и дика, оно највредније што Србија има”, поручио је министар Стефановић обраћајући се награђенима.

Министар је одликовања уручио у Дому Гарде у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, а указима председника Републике одликовано је укупно 219 припадника златним и сребрним медаљама за заслуге и ревносну службу.

- Част ми је да данас, у оквиру прославе нашег најзначајнијег војног празника – Дана Војске Србије, у име председника Републике Србије Александра Вучића уручим медаље за заслуге и за ревносну службу. Верујем да за сваког официра, војника, његову породицу и будуће генерације одликовање отаџбине не може да се упореди са било чим другим. То је посебна част која показује колико сте вредно, напорно и пожртвовано радили све године које су довеле до овог тренутка. У овом строју данас стоје генерали, официри, војници, државни службеници, и мушкарци и жене, сви уједињени у моменту када им то одличје, које председник Републике у име Србије додељује, стоји на грудима - рекао је министар Стефановић. 

Министар Стефановић је, обраћајући се окупљенима, истакао да је тешко описати у само неколико реченица оно што су ови људи учинили за своју Војску и Министарство и пре свега за своју Србију у претходним годинама.

- Уверен сам да само ваше породице у потпуности знају за свако одрицање и сваку муку коју сте прошли да бисте заслужили оваку врсту признања. Хвала вам на томе. Хвала вам на огромној љубави коју имате према нашој отаџбини и трудићемо се као држава да увек показујемо захвалност према људима из наше војске. Не сумњам да ћете, као и до сада, обављати своје дужности на професионалан и предан начин, а ја сам вам као министар одбране и првенствено као грађанин ове земље на томе неизмерно захвалан. То храбро срце које наши војници имају куца за своју земљу и то је оно што је данас заједничко свима у овој сали - ви сте та храброст и снага наше отаџбине, њена пожртвованост и понос и дика и оно највредније што Србија има – рекао је министар Стефановић.

Према његовим речима, понос су и својих предака, али неко од кога уче не само њихова деца, већ и сва деца ове земље.

- Јунаштво и храброст, пожртвованост и рад који сте показали заслужују да буду уписани у историју, а ваши наследници, ваша деца, унуци и будућа поколења заслужују да вам са поносом изговарају име. Ја сам уверен да ће признања која сте данас добили бити само подстрек да наставите даље, али и подстрек свим другим колегама у нашем Министарству да виде како се бори за своју отаџбину. Честитам вам Дан Војске Србије! Живела Србија! – рекао је министар Стефановић.

Златном медаљом за заслуге одликовано је шест припадника Министарства одбране и Војске Србије, сребрном медаљом за заслуге одликовано је 75 припадника, златну медаљу за ревносну службу добило је 10 припадника, а сребрну 128 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Свечаности у Дому Гарде на Топчидеру присуствовали су чланови Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба.