Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.04.2022.

Министар Стефановић: Често нам не праштају наш пут војне неутралности



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас на свечаности у Дому Војске Србије годишње награде за најбоље научноистраживачке радове у Министарству одбране и Војсци Србије за 2021. годину. Министар Стефановић истакао је на свечаности да нема бољег начина да започнемо обележавање Дана Војске Србије него указујући поштовање  људима који су дали немерљив допринос њеном напретку.

Награду за најбољи научноистраживачки пројекат добила су ове године два рада  „Модернизација ракетног лансера 128 мм Огањ”, којим је руководио дипл. инжењер Милан Живановић из Војнотехничког института, и „Војска у политичком систему Србије”, чији је руководилац начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, док је као најбоља докторска дисертација награђен рад „Колор и динамичко сједињавање визуелних сигнала” пуковника др Радета Павловића из Војнотехничког института.

- Често нам не праштају наш пут војне неутралности, пут који подразумева снажење наше војске, снажење науке и снажење наших института. Без ослањања на сопствено знање, на све оно што ми сами можемо да смислимо и развијемо од средстава у нашој земљи, питање је да ли бисмо уопште и могли то да набавимо, чак и ако занемаримо да би свакако било неупоредиво скупље да га увозимо. На крају крајева, желим да подсетим да у неким ситуацијама наша земља није могла да се ослони на било кога другог осим на себе и утолико је још јаснији значај онога што сте ви показали - да наша земља и наша војска имају капацитет да самостално развијају и оно најзахтевније из научног спектра, а што се тиче Министарства одбране и Војске Србије – рекао је Стефановић, обраћајући се награђенима.

Он је указао и на значај чињенице да пуковник Срђан Благојевић, инжењер Милан Живановић и потпуковник Раде Павловић долазе са Војне академије и Војнотехничког института, јер, како је истакао, и једни и други раде апсолутно на будућности. Министар је оценио да је њихово награђивање уједно и порука младим људима који су се определили за војничку каријеру и који долазе на Војну академију, да и те како размишљамо шта је њихова будућност и шта је будућност наше земље заједно са њима.

-Ове награде долазе као један гест захвалности, али верујте да је та захвалност много већа од тога. Желим да ово буде подстицај и осталим истраживачима и научницима, свим оним људима у Министарству одбране и Војсци Србије  који ће у наредном периоду имати ту прилику не само да буду награђени, већ и да њихова имена буду уписана у историју Војске као људи који су допринели да она буде још ефикаснија и успешнија. Хвала вам још једном на великом раду и надам се да ћемо имати прилике ове године да и чешће прослављамо ваше научне победе – рекао је министар Стефановић.

Данашњој свечаности у Дому Војске присуствовали су помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, секретар Министарства Милица Ћатић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић, начелник Управе за развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, начелник Управе за одбрамбене технологије пуковник др Славко Ракић, начелник Управе за стратегијско планирање пуковник Славен Вујић, директор Војнотехничког института др Бојан Павковић и директор Техничког опитног центра пуковник др Ненко Бркљач.