Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
10.02.2022.

Потписан План билатералне војне сарадње са Кипром



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са директором „Д“ Сектора  за  организацију, међународне односе и планирање у одбрани пуковником Неофитосом Пахулидесом, који је предводио делегацију Националне Гарде Републике Кипар, у оквиру експертских разговора који су одржани у Министарству одбране. 
Том приликом, помоћник министра Бандић констатовао је квантитативни и квалитативни напредак у одбрамбеној сарадњи током 2021. године у поређењу са претходним годинама. Он је, такође, изразио наду да ће у предстојећем периоду, кроз заједничке активности и сарадњу, бити потврђени традиционално добри и пријатељски односи наша два народа и две војске.
 
У наставку сусрета, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица представио је пуковнику Пахулидесу и делегацији Националне Гарде Републике Кипар структуру и надлежности Управе за међународну војну сарадњу, као и активности Министарства одбране у циљу подршке остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије. 
Пуковник Свјетлица, током данашњег сусрета, истакао је да се сарадња у области одбране огледа првенствено кроз сусрете високог нивоа и практичне активности усмерене на унапређење војно-војне и војноекономске сарадње. Он је нагласио да експертски разговори и План билатералне војне сарадње за 2022. годину, који је том приликом потписан, дају могућност за њено унапређење у обостраном интересу.
 
Пуковник Неофитос Пахулидес оценио је да су експертски разговори одлична прилика за разматрање начина и модалитета за продубљивање и развој сарадње у области одбране. Он је указао на спремност за интензивирање сарадње у области одбране и њен допринос изградњи поверења између две војске.
 
Током анализирања сарадње у прошлој и усаглашавања активности за ову годину, потпуковник Борис Стојковић из Одељења за билатералну војну сарадњу истакао је да се очекује унапређење војно-војне сарадње, посебно имајући у виду да је у 2022. години договорено одржавање штабних разговора на нивоу два генералштаба.