Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
21.01.2022.

Обука извиђача Друге бригаде копнене војске на КопаоникуПрипадници извиђачких јединица из састава Друге бригаде копнене војске реализовали су ове недеље на Копаонику оспособљавање за извођење борбених дејстава у зимским условима.
Извиђачи су на планини прошли специфичне садржаје обуке, као што су оријентација и кретање по непознатом терену у дневним и ноћним условима, самостална исхрана у природи, те израда и маскирање склоништа за смештај и боравак људи.
 
Током целодневних активности, увежбавана је и проверавана оспособљеност припадника извиђачких јединица за коришћење савремених средстава за осматрање у ноћним условима, примену поступака и процедура приликом наиласка на непријатеља и маскирање покрета и трагова приликом кретања по снегу. 
Обука у зимским условима само је један од сегмената комплексне обуке извиђачких јединица, која се реализује током целе године у свим временским и земљишним условима, како би се очувала и унапредила оспособљеност извиђача за реализацију наменских задатака у дубини непријатељевог распореда.