Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
03.01.2022.

Приказ способности дела 72. бригаде за специјалне операције



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је приказу способности дела 72. бригаде за специјалне операције.

Председник Вучић је, након приказа, учесницима честитао Нову годину и пожелео све најбоље њима и њиховим породицама.
 
-  Да наставите вредно да радите, вредно да тренирате, да волите своју земљу као што сте увек и волели, и да се борите. А што се опреме и плате тиче, гледаћемо да то побољшавамо из месеца у месец, из године у годину, а ви гледајте да можете да идете у корак са најбољим специјалцима из целог света. Учите од свих, а чувајте своје. И још једанпут хвала за све што сте увек чинили, велико хвала за љубав према Србији коју дарујете свима нама и још једанпут све најбоље желим вама и вашим породицама. Хвала вам, све најлепше и живела Србија! - поручио је председник Вучић.

Током приказа способности, презентована је обученост дела те јединице у извођењу противтерористичких дејстава у садејству са хеликоптерском јединицом Ратног ваздухопловства и ПВО.

Приказан је рад извиђачких и противтерористичких јединица из 72. бригаде за специјалне операције, симулирана је употреба противоклопног система „корнет“, и приказан рад са службеним псима.

Том приликом, ангажовани су и борбена возила „Милош” и „ХАМЕР”, хеликоптер Х-145М, систем беспилотних летелица, даљински управљива беспосадна платформа „мали Милош” и противоклопни систем „корнет“.


Презентација противоклопног система „корнет“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар  Вучић, присуствовао је данас представљању противоклопног система „корнет“, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем у панчевачкој касарни "Растко Немањић".

Противоклопни ракетни систем „корнет-ЭМ“, којим је опремљена и 72. бригада за специјалне операције, намењен је за уништење оклопљених циљева, циљева заштићених експлозивним реактивним оклопом, утврђених фортификацијских објеката, дању и ноћу.

Комплет противоклопног ракетног система „корнет“ чини лансирни уређај са постољем, уређај за нишањење, противоклопна вођена ракета и алат и прибор. Домет противоклопне ракете је 150 до 8000 м. Поседује термовизијски нишан и може да пробије оклоп дебљине 1100 до 1300 милиметара. Температурни опсег система је -20º до +60º целзијусових степени.


Председник Вучић стигао у касарну „Растко Немањић“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је у касарну „Растко Немањић“ у Панчеву где ће обићи 72. бригаду за специјалне операције и присуствовати презентацији  новонабављеног противоклопног система "корнет".

Председника су дочекали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Након пријема рапорта испред свечаног строја Гарде, председник Вучић, са министром Стефановићем и генералом Мојсиловићем, присуствоваће и презентацији противоклопног система "корнет" и приказу способности дела 72. бригаде за специјалне операције.