Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
30.11.2021.

Министар Стефановић за "Косово онлајн": Наставак непријатељства према Србима и нова претња за регион



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поводом сменe досадашњег команданта такозваних КБС Рахмана Раме и именовања Башкима Јашарија за његовог наследника, за "Косово онлајн" навео је да не очекује било каква кадровска решења које ће направити суштинску промену политике коју воде привремене приштинске институције.

Како је Стефановић изјавио за "Косово онлајн", све оно што су показали и у претходним годинама, а нарочито у последњих дванаест месеци, указује на то да нити мисле добро, пре свега Србима на Косову и Метохији, али ни стабилности и безбедности читавог региона.



"Пре свега, на основу Резолуције 1244 Уједињених нација не постоји могућност формирања било какве такозване косовске војске, нити су то легитимни, нити на било који законом заснованим начином формирани органи, нити институције. То је оно што је важно да знају и наши међународни партнери. Дакле, без обзира да ли на било који начин учествују у раду привремених приштинских институција или их подржавају, морају да знају да то мора да се ради на законит начин, у складу са међународним правом и Резолуцијом 1244 Уједињених нација", рекао је Стефановић, који је данас присуствовао заједно са председницом Владе Аном Брнабић свечаности поводом обележавања стогодишњице од оснивања државне Ергеле „Карађорђево“.

Министар одбране истиче да зато не сматра да су кадровска решења привремених приштинских органа, поготово везана за такозвану војску и њихове институције, значајна, јер не очекује да ће водити било какву другачију политику од оне какву су водили до сада.

"Нажалост, то је упозорење да су Срби угрожени и да бесмислене, опасне и авантуристичке акције са оружјем у претходних неколико месеци прете да дестабилизују читав Балкан. То говори доста тога и о неозбиљности и, наравно, лошој намери које привремене приштинске институције имају према северу Косова и Метохије, према Србима, али чини ми се и према животу свих људи који живе на територији наше јужне покрајине", рекао је Стефановић.