Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.10.2021.

Састанак председника Вучића са представницима косовских Срба



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије одржао је данас, у касарни „Стефан Немања“ у Рашкој, састанак са представницима Срба са Косова и Метохије поводом јутрошњег насиља од стране специјалних јединица такозване косовске полиције.
 
Састанку су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Председник Вучић поручио је представницима Срба да, шта год да се деси, Србија и Београд ће бити уз њих.
 
– Нисам то рекао „про форме“. Они који ме знају, знају шта то значи. Моја порука и њима и вама, чуваћемо мир, поштовати споразуме, ако покушају Србе да утерују у ред уз помоћ силе мој одговор ће бити кристално јасан – штитићемо животе деце на Косову и Метохији, њихов опстанак, и у тој борби ћемо да победимо. – рекао је председник.
 
Он је представницима косовских Срба подвукао да САД, Немачка, Велика Британија и Француска, цела Квинта, никада неће одустати од независног Косова.
 
Он је истакао да Србија неће дозволити погром и убијање нашег народа.
 
– Разумео сам вашу одлуку, иако бих волео да сте размислили рационалније, нисам глуп да не видим да је то ваш договор и емоције, шта год да се деси Србија и Београд ће бити уз вас – рекао је он.
 
Председник Србије Александар Вучић прененео да је позвао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и поручио му „зауздајте их, а ако нисте у стању зауздаћемо их ми“.
 
– Они су ми рекли „радимо на томе“ и онда су их натерали да се повуку. Међутим морате да имате у виду, према нашим обавештајним подацима, за оно што су данас изводили имали су подршку макар једне државе, а то није једна земља данашње ЕУ“ – казао је он.
 
Вучић је рекао да то не значи да их из ЕУ не би подржали и подсетио да је слично извођено и под Хашимом Тачијем, са истом причом да иду да се боре на север против кријумчара, криминалаца.
 
Он се још једном осврнуо на свој телефонски разговор са Мирославом Лајчаком.
 
– Раније бих звао њих 50, данас сам позвао само Лајчака и рекао му све. Можда сам изгубио стрпљење. Једино што ЕУ није поново поменула две стране – рекао је Вучић.
 
Председник је казао је да разуме гнев нашег народа на КиМ.
 
– Нећу ни колико нас је било 1961, како смо за 20 година пали са 27 на 20 одсто и колико нас је данас на Косову и Метохији... Нећу да идем ни кроз лоша решења која само имали 1999. Чутање на погром над нашим народом 2004, ни 2008. када је Приштина прогласила сопствену независност и била призната одмах од 80 држава. Нећу да подсећам ни да смо сами тражили да се из УН све пресели у ЕУ. Ни на срамно саветодавно мишљење Међународног суда правде, ни то шта сте радили 2012.године и били због тога прогањањи од сопствене државе. Завршио сам са тим – рекао је он.
 
Вучић је указао да српски народ сигурно зна да се држава бори да сачува лучу српске државе, а да не угрози целу Србију.
 
Подсетио је да он био једини против решења да у Бриселски споразум уђе чланство Косова у УН, да је то била најтежа ноћ у Бриселу и да је он одбио ту тачку, и само због тога се није десило.
 
Такође је казао да друга тачка, коју није прихватио, јесте да на северу однос полицајаца буде 66 одсто Албанаца, остатак Срби, па због тога данас има 89 или 90 одсто српских полицајаца.
 
– Неко ће рећи није ни то добро решење. Ниједно решење није добро. А које јесте, а да буде реално, одржив, рационално, а да не угрозимо целу Србију – упитао је Вучић.
 
Подсетио је да, када је постао министар одбране, имали смо свега два МИГ-а 21, и један МИГ 29 који није могао да лети због недостатка делова.
 
– Требало је подизати Србију, плате. Оно где је цела Србија помагала, а фер је да се каже, јесте да у нашим школама, домовима здравља на Косову и Метохији имамо плате веће него у Рашки, а то дају грађани целе Србије. Знам да то није довољно. Када говорите, ја мислим све исто што и ви, свако слово, сваку реч – подвукао је он.

Поставља се питање, рекао је председник, шта је то наша паметна реакција.
 
– Ја сам тај који је крив, и који је молио да не нападате РОСУ када је прављен шпалир. Сва срамота на мене. Не зато што сам бринуо за њих већ што би неко од њих то једва дочекао да убије неког нашег младића – објаснио је он.
 
Казао је да је бринуо све време док није чуо да је повређеном Софронијевићу извађен метак и да је сада стабилан.
 
– Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насије, ви заштите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо – поручио је Вучић на састанку са Србина са Косова и Метохије у Рашки.
 
Али, ако Приштина настави овако, нећемо имати избора, додао је Вучић.
 
– Моја порука њима је да ћемо чувати мир, поштоваћемо спораузме. Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде, и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, одговор мој ће бити јасан - у тој борби за заштиту живота наше деце на Косову и Метохији, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ данас први пут са сигурношћу могу да кажем, да ћемо да победимо у тој борби – рекао је Вучић.
 
TANJUG