Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.10.2021.

Sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima kosovskih Srba



Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije održao je danas, u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raškoj, sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom jutrošnjeg nasilja od strane specijalnih jedinica takozvane kosovske policije.
 
Sastanku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
 
Predsednik Vučić poručio je predstavnicima Srba da, šta god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz njih.
 
– Nisam to rekao „pro forme“. Oni koji me znaju, znaju šta to znači. Moja poruka i njima i vama, čuvaćemo mir, poštovati sporazume, ako pokušaju Srbe da uteruju u red uz pomoć sile moj odgovor će biti kristalno jasan – štitićemo živote dece na Kosovu i Metohiji, njihov opstanak, i u toj borbi ćemo da pobedimo. – rekao je predsednik.
 
On je predstavnicima kosovskih Srba podvukao da SAD, Nemačka, Velika Britanija i Francuska, cela Kvinta, nikada neće odustati od nezavisnog Kosova.
 
On je istakao da Srbija neće dozvoliti pogrom i ubijanje našeg naroda.
 
– Razumeo sam vašu odluku, iako bih voleo da ste razmislili racionalnije, nisam glup da ne vidim da je to vaš dogovor i emocije, šta god da se desi Srbija i Beograd će biti uz vas – rekao je on.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneneo da je pozvao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i poručio mu „zauzdajte ih, a ako niste u stanju zauzdaćemo ih mi“.
 
– Oni su mi rekli „radimo na tome“ i onda su ih naterali da se povuku. Međutim morate da imate u vidu, prema našim obaveštajnim podacima, za ono što su danas izvodili imali su podršku makar jedne države, a to nije jedna zemlja današnje EU“ – kazao je on.
 
Vučić je rekao da to ne znači da ih iz EU ne bi podržali i podsetio da je slično izvođeno i pod Hašimom Tačijem, sa istom pričom da idu da se bore na sever protiv krijumčara, kriminalaca.
 
On se još jednom osvrnuo na svoj telefonski razgovor sa Miroslavom Lajčakom.
 
– Ranije bih zvao njih 50, danas sam pozvao samo Lajčaka i rekao mu sve. Možda sam izgubio strpljenje. Jedino što EU nije ponovo pomenula dve strane – rekao je Vučić.
 
Predsednik je kazao je da razume gnev našeg naroda na KiM.
 
– Neću ni koliko nas je bilo 1961, kako smo za 20 godina pali sa 27 na 20 odsto i koliko nas je danas na Kosovu i Metohiji... Neću da idem ni kroz loša rešenja koja samo imali 1999. Čutanje na pogrom nad našim narodom 2004, ni 2008. kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost i bila priznata odmah od 80 država. Neću da podsećam ni da smo sami tražili da se iz UN sve preseli u EU. Ni na sramno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ni to šta ste radili 2012.godine i bili zbog toga proganjanji od sopstvene države. Završio sam sa tim – rekao je on.
 
Vučić je ukazao da srpski narod sigurno zna da se država bori da sačuva luču srpske države, a da ne ugrozi celu Srbiju.
 
Podsetio je da on bio jedini protiv rešenja da u Briselski sporazum uđe članstvo Kosova u UN, da je to bila najteža noć u Briselu i da je on odbio tu tačku, i samo zbog toga se nije desilo.
 
Takođe je kazao da druga tačka, koju nije prihvatio, jeste da na severu odnos policajaca bude 66 odsto Albanaca, ostatak Srbi, pa zbog toga danas ima 89 ili 90 odsto srpskih policajaca.
 
– Neko će reći nije ni to dobro rešenje. Nijedno rešenje nije dobro. A koje jeste, a da bude realno, održiv, racionalno, a da ne ugrozimo celu Srbiju – upitao je Vučić.
 
Podsetio je da, kada je postao ministar odbrane, imali smo svega dva MIG-a 21, i jedan MIG 29 koji nije mogao da leti zbog nedostatka delova.
 
– Trebalo je podizati Srbiju, plate. Ono gde je cela Srbija pomagala, a fer je da se kaže, jeste da u našim školama, domovima zdravlja na Kosovu i Metohiji imamo plate veće nego u Raški, a to daju građani cele Srbije. Znam da to nije dovoljno. Kada govorite, ja mislim sve isto što i vi, svako slovo, svaku reč – podvukao je on.

Postavlja se pitanje, rekao je predsednik, šta je to naša pametna reakcija.
 
– Ja sam taj koji je kriv, i koji je molio da ne napadate ROSU kada je pravljen špalir. Sva sramota na mene. Ne zato što sam brinuo za njih već što bi neko od njih to jedva dočekao da ubije nekog našeg mladića – objasnio je on.
 
Kazao je da je brinuo sve vreme dok nije čuo da je povređenom Sofronijeviću izvađen metak i da je sada stabilan.
 
– Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo – poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa Kosova i Metohije u Raški.
 
Ali, ako Priština nastavi ovako, nećemo imati izbora, dodao je Vučić.
 
– Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporauzme. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na Kosovu i Metohiji, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem, da ćemo da pobedimo u toj borbi – rekao je Vučić.
 
TANJUG