Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.09.2021.

Састанак министра Стефановића и амбасадорке Народне Републике Кине Чен Бо



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо о сарадњи двеју земаља у области одбране, коју је оценио као интензивну и развијену, са активностима које су у сталном порасту из године у годину.

Стефановић је изразио посебно задовољство због изузетно развијене војноекономске и војнотехничке сарадње две земље, као и захвалност за бројне донације НР Кине и Министарству одбране и Војсци и читавој Републици Србији од почетка пандемије ковид-19.
 
Такође, он се и овом приликом захвалио на чврстој и непоколебљивој подршци коју Кина пружа Републици Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета, као и за посебну подршку кинеске стране у Савету безбедности УН. Таква подршка, како је истакао министар одбране, од виталног је значаја у ситуацијама када се српско становништво на Косову и Метохији налази под великим притиском привремених приштинских институција.

Стефановић је оценио да су традиционално пријатељски односи Србије и Кине засновани на међусобном поштовању и уважавању.
 
Амбасадорка Чен Бо, на почетку сусрета, истакла је да су добри односи које две земље имају у области одбране одличан показатељ стратешких партнерских односа Србије и Кине. Према њеним речима, односи наших земаља почивају на пријатељству и партнерству и то је видљиво и у политици, одбрани, науци, медицини и економији.

Током разговора, амбасадорка Чен Бо пренела је подршку за легитимне захтеве Србије по питању суверенитета и територијалног интегритета, са посебним акцентом на заштити српског становништва на Косову и Метохији. Нажалост, како је додала, последња дешавања на административним прелазима показују да једна страна није заинтересована за дијалог и проналажење мирног решења.