Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.09.2021.

Вежба падобранских јединица Војске Србије и Оружаних снага САД



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем, обишли су данас учеснике билатералне тактичке вежбе „Небески мост 21“, коју су на аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу и у ширем рејону војног комплекса „Међа“ код Дољевца, извели припадници Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Према речима министра Стефановића вежба „Небески мост 21“ важна је због унапређења војне сарадње између две земље, али и повећања интероперабилности наше војске.

- У ових неколико дана колико је трајала учествовало је више од 150 америчких падобранаца и цела 63. падобранска бригада. Ово је важна и озбиљна вежба која повећава интероперабилност наше војске и нашим момцима пружа могућност да виде да ли могу нешто ново да науче од америчких падобранаца, али и да покажемо које технике смо ми усавршили – истиче министар Стефановић.

Падобранци Војске Србије и 173. ваздушно-десантне бригаде Оружаних снага САД увежбавали су тактике, технике и процедуре приликом извршења специјалног и класичног падобранског десанта, десантирања терета из ваздухоплова, као и обезбеђења рејона десантирања, објаснио је министар Стефановић.

- Мислим да ће вежба бити атрактивна, осим тога што је корисна и добра за развој наше војне сарадње. Биће простора и да се покажу неке нове технике. Овде ћемо моћи да видимо сегмент вежбе са бацањем терета. Видећете како то изгледа из Херкулеса Ц-130, који је посебно због тога дошао у Србију и, наравно, из нашег Антонова 26 – рекао је министар Стефановић, уочи укрцавања јединица и полетања са нишког аеродрома „Наредник-пилот Михајло Петровић“ ка рејону комплекса „Међа“ где су извели падобранске скокове.

Министар одбране најавио је и да ће осим ове вежбе бити и других заједничкиха активности између војски Србије и САД.

- Ово је једна од заједничких активности. Имаћемо их још у будућности. Наш циљ је да учимо од најбољих војски на свету, да учимо све оно што је могуће да наши војници буду што бољи. Циљ нам је и да наша војска буде најснажнија у региону, не да би било кога угрозила или било коме претила, већ управо да би била заштита своје земље и фактор одвраћања било коме ко би могао да нам запрети. Истовремено, желимо да будемо важан партнер и Европске уније и других држава у мировним мисијама. Нама је то веома важно. Важно нам је и да наши људи који ће ићи у мировне мисије уче од најбољих, да знају како се понаша у тим мисијама и који изазови нас тамо очекују – истиче министар Стефановић.

Он додаје да војна доктрина, баш као и све остало, из дана у дан напредује и да је зато неопходно непрестано учење и усавршавање.

- Морате да учите. Мења се и начин употребе војске. Мењају се и средства, техника, па и наши војници морају томе да се прилагоде. Ми ћемо наставити да, у складу с тим, улажемо у нашу војску, у њено знање, памет, обуке. Важно нам је да тамо где српски војници иду у мисије и чувају мир, заједно са другима, српска војска буде та која је озбиљна, поуздана и ефикасна и да наши војници достојно представљају нашу земљу – наглашава министар Стефановић.

На крају, министар Стефановић је изразио задовољство због позитивних утисака о вежби, које су са њим поделили и припадници Војске Србије и гости из САД.

- Разговарао сам са нашим војницима и са некима од припадника војске САД. Имао сам прилику да чујем да су сви задовољни увежбавањем и међусобном сарадњом. Драго ми је да су наши момци били веома добри домаћини и да су се показали достојним и 63. падобранске бригаде и наше војске – рекао је министар Стефановић.

Амбасадор САД Ентони Годфри захвалио је Војсци Србије, као домаћину вежбе.

- Искуство које се овде добија веома је потребно у данашњем свету. Хуманитарне операције никада нису лаке. По природи ствари то су увек критичне ситуације. Да би смо били сигурни да све наше  савезничке и партнерске војске имају потребне вештине да пруже овако важну подршку, морамо да вежбамо – истиче амбасадор Годфри.

Према његовим речима, једнако важни су и поштовање и разумевање које војници две војске граде, док се припремају за задатке који представљају заједничке вредности.

- Док гледамо момке и девојке наше војске и авијације како заједно раде овај сложени посао, пред нама је прави пример интероперабилности, професионализма и добрих односа које смо сада још више унапредили. На крају, „Скај бриџ“ или „Небески мост“, буди сећање на херојску сарадњу наших народа који су направили ваздушни моста за време борбе против сила Осовине 1944. године. Нема бољег начина да прославимо 140 година дипломатских односа између наше две земље, него да заједно градимо небеске мостове за хуманитарне мисије или свуда где то може бити потребно – нагласио је амбасадор Годфри.