Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
16.09.2021.

Vežba padobranskih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem, obišli su danas učesnike bilateralne taktičke vežbe „Nebeski most 21“, koju su na aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu i u širem rejonu vojnog kompleksa „Međa“ kod Doljevca, izveli pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Prema rečima ministra Stefanovića vežba „Nebeski most 21“ važna je zbog unapređenja vojne saradnje između dve zemlje, ali i povećanja interoperabilnosti naše vojske.

- U ovih nekoliko dana koliko je trajala učestvovalo je više od 150 američkih padobranaca i cela 63. padobranska brigada. Ovo je važna i ozbiljna vežba koja povećava interoperabilnost naše vojske i našim momcima pruža mogućnost da vide da li mogu nešto novo da nauče od američkih padobranaca, ali i da pokažemo koje tehnike smo mi usavršili – ističe ministar Stefanović.

Padobranci Vojske Srbije i 173. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga SAD uvežbavali su taktike, tehnike i procedure prilikom izvršenja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja, objasnio je ministar Stefanović.

- Mislim da će vežba biti atraktivna, osim toga što je korisna i dobra za razvoj naše vojne saradnje. Biće prostora i da se pokažu neke nove tehnike. Ovde ćemo moći da vidimo segment vežbe sa bacanjem tereta. Videćete kako to izgleda iz Herkulesa C-130, koji je posebno zbog toga došao u Srbiju i, naravno, iz našeg Antonova 26 – rekao je ministar Stefanović, uoči ukrcavanja jedinica i poletanja sa niškog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ ka rejonu kompleksa „Međa“ gde su izveli padobranske skokove.

Ministar odbrane najavio je i da će osim ove vežbe biti i drugih zajedničkiha aktivnosti između vojski Srbije i SAD.

- Ovo je jedna od zajedničkih aktivnosti. Imaćemo ih još u budućnosti. Naš cilj je da učimo od najboljih vojski na svetu, da učimo sve ono što je moguće da naši vojnici budu što bolji. Cilj nam je i da naša vojska bude najsnažnija u regionu, ne da bi bilo koga ugrozila ili bilo kome pretila, već upravo da bi bila zaštita svoje zemlje i faktor odvraćanja bilo kome ko bi mogao da nam zapreti. Istovremeno, želimo da budemo važan partner i Evropske unije i drugih država u mirovnim misijama. Nama je to veoma važno. Važno nam je i da naši ljudi koji će ići u mirovne misije uče od najboljih, da znaju kako se ponaša u tim misijama i koji izazovi nas tamo očekuju – ističe ministar Stefanović.

On dodaje da vojna doktrina, baš kao i sve ostalo, iz dana u dan napreduje i da je zato neophodno neprestano učenje i usavršavanje.

- Morate da učite. Menja se i način upotrebe vojske. Menjaju se i sredstva, tehnika, pa i naši vojnici moraju tome da se prilagode. Mi ćemo nastaviti da, u skladu s tim, ulažemo u našu vojsku, u njeno znanje, pamet, obuke. Važno nam je da tamo gde srpski vojnici idu u misije i čuvaju mir, zajedno sa drugima, srpska vojska bude ta koja je ozbiljna, pouzdana i efikasna i da naši vojnici dostojno predstavljaju našu zemlju – naglašava ministar Stefanović.

Na kraju, ministar Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih utisaka o vežbi, koje su sa njim podelili i pripadnici Vojske Srbije i gosti iz SAD.

- Razgovarao sam sa našim vojnicima i sa nekima od pripadnika vojske SAD. Imao sam priliku da čujem da su svi zadovoljni uvežbavanjem i međusobnom saradnjom. Drago mi je da su naši momci bili veoma dobri domaćini i da su se pokazali dostojnim i 63. padobranske brigade i naše vojske – rekao je ministar Stefanović.

Ambasador SAD Entoni Godfri zahvalio je Vojsci Srbije, kao domaćinu vežbe.

- Iskustvo koje se ovde dobija veoma je potrebno u današnjem svetu. Humanitarne operacije nikada nisu lake. Po prirodi stvari to su uvek kritične situacije. Da bi smo bili sigurni da sve naše  savezničke i partnerske vojske imaju potrebne veštine da pruže ovako važnu podršku, moramo da vežbamo – ističe ambasador Godfri.

Prema njegovim rečima, jednako važni su i poštovanje i razumevanje koje vojnici dve vojske grade, dok se pripremaju za zadatke koji predstavljaju zajedničke vrednosti.

- Dok gledamo momke i devojke naše vojske i avijacije kako zajedno rade ovaj složeni posao, pred nama je pravi primer interoperabilnosti, profesionalizma i dobrih odnosa koje smo sada još više unapredili. Na kraju, „Skaj bridž“ ili „Nebeski most“, budi sećanje na herojsku saradnju naših naroda koji su napravili vazdušni mosta za vreme borbe protiv sila Osovine 1944. godine. Nema boljeg načina da proslavimo 140 godina diplomatskih odnosa između naše dve zemlje, nego da zajedno gradimo nebeske mostove za humanitarne misije ili svuda gde to može biti potrebno – naglasio je ambasador Godfri.