Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.09.2021.

Председник Вучић: Не постоји ништа прече од јединства нашег народа



Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је данас у Републици Србији низом догађаја, а као круна празника, на београдском Савском тргу, крај Споменика Стефана Немање, утемељивача српске државе, одржана је централна манифестација, са богатим културно-уметничким програмом.

Манифестацији су уз председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и председнице Владе Ане Брнабић, присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, са члановима својих колегијума.

Обраћајући се присутнима, председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да за нас нема ничег лепшег од наше заставе и да не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.

- Краљ Петар Први Карађорђевић уручио је јуна и новембра 1911. године 51 пуковску заставу својој војсци. Ни једна од тих застава није заробљена. То је преседан у историји модерног ратовања. Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата да би, баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима! Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанаске споменице, српска тробојка црвено-плаво-бела била је већа, важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену ни алтернативу. Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле – подсетио је председник Вучић.

Данашњи празник српског јединства, слободе и националне заставе обележавамо због свих који су гинули под том заставом и тим именом, поручује председник и додаје да је овај празник можда наш најважнији празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо и где идемо.

- То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво. Вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити. Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем заједно леже и наш бол и наша слава – истиче председник Србије и наглашава да је тај дан био први у низу истих таквих плебисцита на којима је српски народ, без обзира на крваву цену, изнова бирао Србију и њену слободу.

Председник Вучић поручује да је данас важно да на још једном таквом плебисциту усвојимо нови план за будућност, ону у којој ћемо се поносити својом заставом, знајући да је она застава слободе и мира, са којом намеравамо да сачувамо свој српски идентитет и за себе издејствујемо право на име, историју, културу, језик, веру, традицију и постојање, тј. сва права која признајемо другима.

Председник Вучић подсећа и да на овим просторима не постоји нација која је прошла кроз толику таму и поднела толике жртве да би угледала светло и постала слободна. Зато је важно да нашу застави и све оне који су се за њу жртвовали не заборавимо и да нашу тробојку са поносом носимо.

- Још једна важна лекција коју морамо да научимо јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је да је та застава наша, да она представља јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва и лепота заставе управо у томе. Баш зато наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно, на чување наших разлика под једном, истом црвено-плаво-белом тробојком, под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост – поручује председник Вучић.

За све људе на Балкану мора да важи исто, без обзира где живе, а то је да буду слободни у истој мери, са истим правима, наглашава председник Вучић. Он поручије и да не постоји некакав посебан „српски свет“ за који нас поједини оптужују, већ да је то свет слободних људи, са правом да гласно и без последица могу да изговоре, увек и на сваком месту, презиме и име народа којем припадају.

- За нас нема ничег лепшег од наше заставе. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа. Не треба нам ништа туђе. Само хоћемо да будемо свој на своме. Не требају нам друге границе, не треба нам баш ништа, само да смемо да кажемо да носимо српско име и презиме.

Председник Србије истиче и да данашњи празник има улогу доказа да бити Србин не значи бити крив и носити терет осуде, већ управо супротно, да уз то име иду и понос због Мишара, Делиграда, Ћеле-куле, Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михаила, због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, Петра и Александра и свих живота датих за покушај свих антифашиста да сачувају слободу и живота мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, који се не смеју заборавити.

- И то смо ми. То је нова Србија, другачија, поносна, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права баш као што имају и сви остали. То је наш српски језик, језик Меше Селимовића, Иве Андрића, Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће. То нас одређује, чини достојним народом и даје снагу и наук да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу и величину откријемо у животу и ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо и можемо једнако или више од свих других – рекао је председник Вучић.

Он додаје да, као што се ми поносимо прецима који су се жртвовали за слободу, треба да научимо потомке како се за слободу живи и како се у њој живи, како да памте и поштују темеље.

- А темељ јесте то име – Србија, српски народ и та наша црвено-плаво-бела застава. Темељ је овај празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости, које дају и славу и бол у прошлости и јасан план за будућност – наглашава председник Вучић, захваливши се представницима српског народа из земаља у региону који су дошли на свечаност у Београду и свима који славе данашњи празник.

- Хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској и њиховим представницима који су овде, председницима Додику и Цвијановић. Хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Црној гори и његовим представницима који се не стиде да кажу да су Срби. Хоћу да кажем велико хвала и нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима који су вечерас овде, али и свима онима који данас нису смели да истакну своју српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем хвала јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за нас, за свој српски народ – поручио је председник Вучић.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, обраћање је започео стиховима Алексе Шантића: „Свуда, тамо, где је српска душа која, тамо је мени отаџбина моја“, а затим захвалио председнику Србије Вучићу за напор који је уложио да би нас окупио о овом празнику.

- Јединство смо увек показивали у најтежим историјским тренуцима и то је дало и одредило карактер нашег народа и тај карактер се разликује од других који су олако прихватали подаништво и туторство, а слобода је увек чекана да је подаре најчешће Срби, кроз историју и кроз векове – истиче Додик и подсећа да су Срби увек стајали у одбрани своје слободе пред највећим силама, пролазили голготе, али нису дали слободу, без које не могу да живе.

Додик наглашава да је Република Српска поносна што је баш данас са Народном скупштином Републике Србије усвојила Закон о заштити ћирилице.

- То је део наших заједничких напора и јединства. Верујем да је то први у низу оних које ћемо усвојити заједно и да вођство председника Вучића производи сваке година овако моћну манифестацију нашег јединства, јер ми смо Срби из Републике Српске поносни на то – рекао је Додик.

Његова светост патријарх српски Порфирије подсетио је на хришћанске, јеванђељске и светосавске принципе по којима српски народ живи, објашњавајући да су управо они начин да се превазиђу сукоби и да међу људима засијају лепота јединства и слободе у свему добром и честитом.

- Молим се на данашњи дан, заједно са свима вама овде сабрнима, молим се Богу да никада не будемо покретани ситним и себичним страствима. Да никада због тих ситних страсти и интереса не будемо насупрот једни другима, него да будемо једно у себи, једно међу собом, а онда да градимо јединство са свима. Није важно колико ћемо у томе успети. Важно је да будемо на том путу, да се трудимо, да уредимо себе и свој дом те да као такви покушамо да будемо добар пример за углед свима и то у добру и врлини. Тако ћемо, независно од тога шта други о нама мисле и шта нам чине, бити благословени. Нека је свима нама, читавом српском народу срећан и благословен празник јединства, слободе и националне заставе – пожелео је патријарх Порфирије.

Централна прослава празника завршена је ватрометом и песмом „Ово је Србија“, а нешто раније пре тог догађаја, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, припадници Гардијског батаљона извршили су почасну артиљеријску паљбу са Савског платоа на Калемегдану.