Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.06.2021.

Војска Србије поставила понтонски мост до плаже Лидо



Припадници Првог понтонирског батаљона, из састава Речне флотиле, поставили су понтонски мост преко Дунава и тако градску плажу Лидо на Великом ратном острву спојили са земунским делом обале. Војска Србије тиме је обрадовала Београђане који су навикли да освежење током најтоплијих летњих дана потраже на плажи “земунског мора” на коме ће купалишна сезона почети у петак 3. јула.
 
Војни понтонирци који премошћавају Дунав, већ годинама, за становнике Земуна представљају својеврстан симбол почетка лета које ће, барем на плажи Лидо, трајати све до почетка септембра. Могућност да се прошетају или возе бицикл до Великог ратног острва многи су искористили већ данас.
 
Понтонски мост носивости 20 тона, састављен од 38 пловних чланака у укупној дужини од 345 метра, данас је предат на употребу до завршетка летње сезоне Туристичко-културној организацији Општине Земун.
 
Припрема и успостављање мостовног места прелаза представљали су одличну прилику за додатно увежбавање практичних радњи и поступака понтонира у постављању, одржавању и надзору понтонског моста.
 
Након двомесечног “ангажовања” мост ће бити расклопљен и превeзен реком у гарнизон Шабац где га очекује редовно одржавање како би био спреман да и наредно лето становницима главног града учини лепшим и пријатнијим.