Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
02.06.2021.

Стефановић: Снагом Војске гарантујемо слободу и независност



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић изјавио је, приликом обиласка радова на изградњи ковид болнице у Новом Саду, да Србија води политику мира и добросуседских односа која значи стабиност у нашем региону, као што је то председник Вучић много пута и истакао.
 
– Без такве политике нема новца, нема инвестиција и нема бољег живота за људе. Када Србија набавља наоружање, она га не набавља са циљем да угрожава било кога. Ми смо војно неутрална земља, која жели да остане војно неутрална, и ми смо земља која само хоће да снагом своје војске гарантује своју слободу, независност и самосталност - рекао је министар упитан да прокоментарише неочекиване најаве хрватског министра одбране о увођењу обавезног војног рока и чињеницу да из Хрватске помно прате све потезе Србије када је реч о набавци опреме и војног наоружања.

Он је истакао да је Србија, која има јаку војску, и да само као таква може да гарантује грађанима сигурност, али и бољи живот и бољу економију.
 
– За нас је важно да наша војска буде фактор одвраћања за свакога ко и само помисли да би могао да угрози нашу земљу. Данас смо најјача војна сила међу државама бивше Југославије, док смо 61. на укупној листи „Global FirePower“, зато што смо имали добру економију – рекао је Стефановић.
 
Он је нагласио да је, захваљујући реформама које је у земљи спровео председник Вучић, Србија економски ојачала и била у стању да издвоји новац да оснажи своју Војску, да уложи и у набавку најсавременије опреме и наоружања, али и да инвестира у људе.
 
– То што Хрватска, када добије хаубице или хеликоптере то посматра кроз призму својих односа према  Србији, нас нарочито не занима. Ми смо ту да штитимо своју земљу, гарантујемо своју слободу и самосталност, а што се свих других тиче, препоручио бих им да брину о својим држављанима, својој земљи и економији. Ми ћемо наставити да водимо одговорну политику озбиљне државе која се стара о грађанима Србије – подвукао је Стефановић.