Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.03.2021.

Војска помаже у чишћењу снега у Црној Трави



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је у Црној Трави припаднике Војске Србије који су од јутрос ангажовани на пружању помоћи у чишћењу снега са локалних путева у тој општини.

- Овде смо у Црној Трави да покажемо да Војска јесте и увек ће бити са својим народом кад год то буде потребно. Насеље Млачиште, које је удаљено око 15 километара одавде, завејано је, а сметови су потпуно одсекли становништво од центра Општине. Радимо на томе да што пре дођемо до мештана који живе у овом насељу, између осталог и до три мале бебе које се налазе тамо, како би им што пре омогућили све оно што им је потребно за нормалан живот – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је истакао да су председник општине и становници Црне Траве у претходним данима уложили огромне напоре да се путеви у целој општини чисте од снега, али су синоћ, суочени са великим сметовима, тражили помоћ војске.
 
- Председник Александар Вучић одобрио је ангажовање и данас наша инжињеријска јединица Четврте бригаде учествује у рашчишћавању снега – истакао је министар Стефановић.

Он је оценио да су припадници војске увек ту када народу треба да се помогне и када је ситуација најтежа и нагласио да је важно да се помогне и да се покаже да Општина Црна Трава није заборављена.
 
- Припадници Војске ће и у наредним данима бити присутни на терену докле год то буде потребно и јединице Четврте бригаде биће на располагању председнику општине да помогну у свим ситуацијама у којима снег пресеца нормалну комуникацију. Надамо се и престанку падавина у наредних пар дана што ће наравно олакшати и рад самој општини -  истакао је министар Стефановић.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић информисао је министра о тренутној ситуацији у тој општини, у којој снег пада већ девети дан и у којој је јутрос уведена ванредна ситуација, као и о проблемима са којима се мештани суочавају због снежних падавина.
 
Благојевић се захвалио министру Стефановићу и Војсци Србије на брзој и ефикасној реакцији, истичући да им је помоћ преко потребна.

- Од данас је ванредна ситуација у Црној Трави, око хиљаду становника је потпуно одсечено од седишта Црне Траве. Иако и даље пада снег, надамо се да ће ускоро престати - рекао је Благојевић и додао да становници Црне Траве јесу навикли на снежне и хладне зиме, али да је ова једна од најтежих.
 
- Има старијих, има уплашених у завејаним селима и морамо брзо да реагујемо како бисмо дошли до сваког домаћинства - поручио је председник Општине Црна Трава.

Припадници Четврте бригаде Копнене војске Војске Србије јутрос су са инжињеријском машином започели рашчишћавање локалних путева у Општини Црна Трава, чији су становници, због снега који већ неколико дана непрестано пада, онемогућени да дођу до централних делова општине ради снабдевања храном и лековима.
 
Припаднике војске заједно са министром обишао је командант Четврте бригаде Копнене војске пуковник Новица Петровић.