Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.02.2021.

Бригада везе донирала војној ковид болници „Карабурма“ 5.000 заштитних маски



Војна ковид болница „Карабурма“ од Бригаде везе Управе за телекомуникације и информатику (Ј-6) Генералштаба Војске Србије добила је данас 5.000 самочистећих баријерних сребрних маски, као вид помоћи у борби на сузбијању вируса Ковид-19.

Заменик команданта Бригаде везе пуковник Драгиша Златковић објаснио је да је Уговором о донацији та јединица Војске Србије добила 10.000 заштитних маски од произвођача – компаније „Колоид“ д.о.о. из Земуна и одлучила да их подели онима којима су у Министарству одбране и Војсци Србије најпотребније.

- Ми смо се определили да од додељених 10.000 маски, 5.000 буде подељено јединицама Војске Србије и 5.000 ковид болници „Карабурма“, односно оним лицима која су највише изложена инфекцији Ковид-19 – рекао је пуковник Златковић, захваливши представницима фирме „Колоид“ на донацији и свим медицинским радницима у Србији који доприносе борби против корона вируса.

Командант Војне ковид болнице „Карабурма“ пуковник др Иво Удовичић подсетио је да та здравствена установа збрињава ковид пацијенте непрекидно од марта прошле године.

- Све ово време како радимо, имали смо довољно заштитне опреме захваљујући Министарству одране и Министарству здравља. Заиста нисмо оскудевали ни једног тренутка и имали смо све оно што је до сада било потребно – поручио је пуковник Удовичић, истичући да су заштитне маске које су данас добили изузетног квалитета и да ће много помоћи у даљем раду.

Директор маркетинга компаније „Колоид“ д.о.о. Ема Гоцевић истакла је да су самочистеће баријерне сребрне маске нови производ који је та команија у октобру прошле године развила у сарадњи са „Галеника Фармацијом“ и Привредном комором Србије, као и да представљају побољшани вид заштите од патогених микроорганизама.

- Компанија „Колоид“ већ 14 година бави се нанотехнологијом сребрних јона и овом приликом је ултразвучном јонизацијом успела да интегрише сребрне јоне и зеолит у маску која је трослојна. Тако да смо створили један нови, побољшани вид заштите. Ми смо донирали већи број маски за децу пре два месеца, а овај пут одлучили смо да донирамо онима којима је то заиста највише потребно, а то су ковид центри и ВМЦ „Карабурма“ – нагласила је Гоцевићева.

Према декларацији произвођаћа, ефикасност самочистеће баријерне сребрне маске са јонима сребра и зеолитом током времена коришћења се не смањује и може се користити вишекратно, све до момента док се физички не уништи, не полије водом или док се значајно не запрља.