Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.02.2021.

Brigada veze donirala vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ 5.000 zaštitnih maski



Vojna kovid bolnica „Karaburma“ od Brigade veze Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije dobila je danas 5.000 samočistećih barijernih srebrnih maski, kao vid pomoći u borbi na suzbijanju virusa Kovid-19.

Zamenik komandanta Brigade veze pukovnik Dragiša Zlatković objasnio je da je Ugovorom o donaciji ta jedinica Vojske Srbije dobila 10.000 zaštitnih maski od proizvođača – kompanije „Koloid“ d.o.o. iz Zemuna i odlučila da ih podeli onima kojima su u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije najpotrebnije.

- Mi smo se opredelili da od dodeljenih 10.000 maski, 5.000 bude podeljeno jedinicama Vojske Srbije i 5.000 kovid bolnici „Karaburma“, odnosno onim licima koja su najviše izložena infekciji Kovid-19 – rekao je pukovnik Zlatković, zahvalivši predstavnicima firme „Koloid“ na donaciji i svim medicinskim radnicima u Srbiji koji doprinose borbi protiv korona virusa.

Komandant Vojne kovid bolnice „Karaburma“ pukovnik dr Ivo Udovičić podsetio je da ta zdravstvena ustanova zbrinjava kovid pacijente neprekidno od marta prošle godine.

- Sve ovo vreme kako radimo, imali smo dovoljno zaštitne opreme zahvaljujući Ministarstvu odrane i Ministarstvu zdravlja. Zaista nismo oskudevali ni jednog trenutka i imali smo sve ono što je do sada bilo potrebno – poručio je pukovnik Udovičić, ističući da su zaštitne maske koje su danas dobili izuzetnog kvaliteta i da će mnogo pomoći u daljem radu.

Direktor marketinga kompanije „Koloid“ d.o.o. Ema Gocević istakla je da su samočisteće barijerne srebrne maske novi proizvod koji je ta komanija u oktobru prošle godine razvila u saradnji sa „Galenika Farmacijom“ i Privrednom komorom Srbije, kao i da predstavljaju poboljšani vid zaštite od patogenih mikroorganizama.

- Kompanija „Koloid“ već 14 godina bavi se nanotehnologijom srebrnih jona i ovom prilikom je ultrazvučnom jonizacijom uspela da integriše srebrne jone i zeolit u masku koja je troslojna. Tako da smo stvorili jedan novi, poboljšani vid zaštite. Mi smo donirali veći broj maski za decu pre dva meseca, a ovaj put odlučili smo da doniramo onima kojima je to zaista najviše potrebno, a to su kovid centri i VMC „Karaburma“ – naglasila je Gocevićeva.

Prema deklaraciji proizvođaća, efikasnost samočisteće barijerne srebrne maske sa jonima srebra i zeolitom tokom vremena korišćenja se ne smanjuje i može se koristiti višekratno, sve do momenta dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili dok se značajno ne zaprlja.