Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.11.2020.

Председник Вучић: Нова ковид болница у Крушевцу биће завршена до 15. децембра



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и министром здравља Златибором Лончаром, обишао је вечерас радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу “Расина” у Крушевцу, планираној да буде завршена до 15. децембра.

- Овде у Крушевцу, у центру Расинског округа, у простору који припада нашој војсци, у касарни „Расина“, градимо другу ковид болницу, после оне у Батајници, и она би требало да буде готова до 15. децембра. Хоћу да кажем људима у Србији да се суочавамо са безброј проблема, да када за тако кратко време нешто градите, да то није нимало једноставно, нимало лако. Да људи и компанија која то гради први пут се сусреће са таквим захтевима које ми износимо и када улазите брзо у нешто тако, онда не можете све ни да предвидите – рекао је председник Вучић и истакао да ће уз централни објекат болнице у Крушевцу бити изграћен и посебан објекта за ангио салу.

Председник Вучић најављује да ће најкасније за три, четири дана почети пријем првих пацијената у нову ковид болницу у Батајници. Такође, истиче да су у ту болницу већ убачена два скенера, два рентгена, два ЦТ уређаја, као и лабораторија како би сва тестирања могла да се раде на једном месту и да би био примљен велики број људи.

У батајничку ковид болницу моћи ће да буде примљено 800, а у крушевачку ковид болницу 500 пацијената, од којих 150 на интензивној нези.

- Захвалан сам лекарима у Крушевцу који су се храбро борили. Многи од њих били су заражени ковидом, а и данас су спремни да помогну лекарима, медицинским сестрама, свима који хоће да се боре, који не беже од одговорности, који не траже разлоге да не буду присутни, већ људи који се хватају у коштац не би ли помогли људима, не би ли спасили њихове животе. То је оно што је за нас најважније – истиче председник Вучић и објашњава да је разлог вечерашњег доласка у Крушевац тај да би се показало колика је брига за здравље људи и шта све држава у том смислу предузима.

Председник Вучић је рекао и да му је жао што поред нових ковид болница у Батајници и Крушевцу није подигнута и трећа болница, на пример у Зрењанину или између средњег Баната и централног дела Бачке, јер би тиме био постигнут пун ефекат у лечењу оболелих на територији целе Србије.

- Потписали смо уговор за изградњу Клиничког центра Војводина. Настављамо изградњу Клиничког центра Србије у Београду и многих општих болница широм Србије. Хоћу да људи знају, ми овде доносимо 150 респиратора, у Београд односимо 250 нових респиратора и попуњавамо буквално све најновијом могућом опремом да би наши људи видели како то може да изгледа и модерније и боље здравство, са пружањем најповољнијих могућих услова, де факто и суштински бесплатно, што у мало којој земљи постоји – наглашава председник и наводи да је здравствено осигурање које грађани плаћају током целе године заправо довољно само за два дана болничког лечења.

На крају, председник Вучић је истакао да ће нова болница која се гради у Крушевцу остати Крушевљанима за лечење неких других болести када пандемија ковида прође и када победимо ову опаку болест.

Вечерашњем обиласку радова на изградњи нове ковид болнице у Крушевцу присуствовали су и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.