Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.10.2020.

Председник и врховни командант Вучић: Нова болница у Батајници значајно ће оснажити здравствене капацитете Србије



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, са министром одбране Александром Вулином и министром здравља Златибором Лончаром, обишао је данас радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу “Земун економија” у Београду.

Како је истакао председник Вучић, реч је о мултифункционалној болници која мора да буде готова до 1. децембра и која би требало да нам помогне у решавању проблема са „опаком болешћу“.
 
- Очекујемо да ћемо имати различите облике заразе у будућности и због тога је ова болница од изузетног значаја. Припремали смо се и у исто време теку радови и у Крушевцу за двоструко мању болницу, значајну за тај део Србије. У време када су људи мислили да се приближавамо крају пандемије, донели смо одлуку да изградимо болнице, јер смо желели да бринемо о животима људи и да изградимо болницу која ће додатно да оснажи здравствене капацитете Србије – истакао је председник Вучић и додао да је у обнову здравственог система уложено много новца, око 170 милиона евра.
 
Према његовим речима, заштита живота људи и здравство су од највећег значаја и показују снагу државе – какво вам је здравство, таква вам је држава и нагласио да улагање државе Србије показује „колико смо опредељени да бринемо о људима“.
 
Председник Републике изразио је задовољство радовима на изградњи ковид болнице које је данас обишао и истакао да ће болница имати између 200 и 300 јединица интензивне неге, јер долази „теже време“.
 
- У Европи и региону је ужасна ситуација, у Србији је тренутно веома добра. Имамо страх и замолио бих да будемо дисциплиновани и да покушамо да спречимо тешке последице на јесен и зиму – рекао је председник Вучић и захвалио фирми „Термомонт“, као и радницима којих има око 400 и који раде сваког дана.

Посебну захвалност, председник Србије упутио је Министарству одбране и Војсци Србије који „одлично раде свој посао“.
 
- Имали сте велику улогу и обавили сте одличан посао и на Карабурми и овде данас и верујем да ћете у будућности то радити – истакао је председник Вучић и поручио грађанима да је Србија тренутно „једна од најбезбеднијих земаља у Европи по питању ковида, а у региону убедљиво најбезбеднија“.
 
Капацитет нове ковид болнице у оквиру војног комплекса „Земун економија“ у Батајници биће 1.000 кревета, а осим болнице предвиђена је изградња пратеће инфраструктуре, приступних путева и прикључних саобраћајница. Са површином од 18.000 квадратних метара, нова болница у Батајници биће најзначајнија и највећа болница за лечење ковид пацијената у нашој земљи. Министарство одбране обезбедило је одговарајућу локацију из фундуса земље које то министарство користи.
 
Одговарајући на новинарска питања, председник Вучић је подсетио да пре десет година у Војсци није било ничега и да је најбољи авион био један од два авиона МиГ-21, као и да није било озбиљних авиона попут авиона МиГ-29 нити озбиљних хеликоптера. Председник је, такође, рекао да у том периоду у Војсци није било ни повећања плата, ни чизама ни опреме, нагласивши да данас у Србији ни у једној сфери друштвеног живота није лошије као што је било тада.
 
Данашњем обиласку присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић, директор Инфективне клинике др Горан Стевановић, директор компаније „Термомонт“ Дејан Бурчул, представници Министарства одбране и Војске Србије и других институција које су укључене у извођење радова на изградњи болнице.