Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.09.2020.

Висок ниво балистичке и противминске заштите новог оклопног борбеног возила М-20 MRAP 6x6Савремене тенденције развоја наоружања и војне опреме, али и војних возила имају за циљ да повећају безбедност војника на бојишту, продуже век употребе средстава, уз смањивање њихове цене производње и одржавања
 
MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected Vehicle) односно „Оклопна возила са противминском заштитом заштићена од дејстава из заседе” назив је који се у војној терминологији користи за возила која су отпорна на минско–експлозивна средства и имају одговарајући степен балистичке заштите укрцног дела, који омогућава заштиту посаде од стрељачке муниције и одређених типова противоклопних средстава. Она се употребљавају за превожење јединице у опасним ситуацијама, као што су ратне прилике или учешће у мултинационалним операцијама на теренима високог ризика, који захтевају возила високе заштите, проходности и покретљивости.

Ново оклопно борбено возило М-20 MRAP 6x6 плод је домаће памети, знања наших инжењера и производ домаћих фабрика. Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији.
 
Имајући у виду да је средњорочни циљ наше војске да се ниједан наш војник више не превози  у камиону под церадом, ново возило, које је у стању да безбедно, сигурно и брзо превезе наше јединице и да их притом заштити од дејстава различитог стрељачког пешадијског наоружања, али и различитих мина, огроман је искорак.
 
Код овог решења, погонска група са мотором снаге 205 kW, деветостепеним мењачким преносником и двостепеним диференцијалним разводником погона, смештена је у предњем и средњем делу возила у подужној оси возила. Возило има стални погон на све точкове. Са леве стране је смештен возач, а са десне командир. Укрцно-искрцни део посаде се налази у задњем делу возила. Укупни број чланова посаде је 12 - возач, командир, нишанџија на митраљезу и девет чланова посаде. Посада улази и излази у оклопно тело кроз врата на задњој плочи возила.
 
Постоје и два отвора на кровној плочи како би у случају потребе посада могла да их искористити за принудни улазак односно излазак. Бочна врата користе возач и командир. Седишта у укрцно-искрцном делу везана су за кров возила, склопива су и преко система вођица и опруга ефикасно апсорбују ударе и вибрације, што повећава комфор вожње.

Како је возило MRAP 6x6 решење на бази компоненти теренског аутомобила ФАП 2228, то подразумева да систем за ослањање буде зависног типа. Предност коју пружа зависно ослањање ФАП-а 2228 је готово решење за које није потребан даљи развој и прилагођавање шасији возила те је цена драстично нижа у односу на ослањање из увоза.
 
Како је ФАП 2228 опремљен CRPV системом, OVT 6x6 MRAP такође поседује тај систем поред „run-flat“ уложака у пнеумтицима, чиме се покретљивост возила подиже на највиши ниво. Оклопна заштита возила обезбеђује заштиту нивоа STANAG 3 са свих страна возила. Дебљина панцирних стакала је прилагођена стандарду како би ниво заштите био истог нивоа на свим деловима возила. Доњи део оклопног тела је обликован тако да се њиме постиже заштита од ударног таласа експлозије испод возила и самим тим задовољава карактеристике возила MRAP концепције.
 
Возило М-20 6x6 представља кључни фактор за обезбеђење заштићене мобилности пешадије Војске Србије, за који је предвиђено да се оствари кроз две фамилије борбених оклопних возила точкаша домаће производње.