Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.09.2020.

Visok nivo balističke i protivminske zaštite novog oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6x6



Savremene tendencije razvoja naoružanja i vojne opreme, ali i vojnih vozila imaju za cilj da povećaju bezbednost vojnika na bojištu, produže vek upotrebe sredstava, uz smanjivanje njihove cene proizvodnje i održavanja
 
MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected Vehicle) odnosno „Oklopna vozila sa protivminskom zaštitom zaštićena od dejstava iz zasede” naziv je koji se u vojnoj terminologiji koristi za vozila koja su otporna na minsko–eksplozivna sredstva i imaju odgovarajući stepen balističke zaštite ukrcnog dela, koji omogućava zaštitu posade od streljačke municije i određenih tipova protivoklopnih sredstava. Ona se upotrebljavaju za prevoženje jedinice u opasnim situacijama, kao što su ratne prilike ili učešće u multinacionalnim operacijama na terenima visokog rizika, koji zahtevaju vozila visoke zaštite, prohodnosti i pokretljivosti.

Novo oklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6 plod je domaće pameti, znanja naših inženjera i proizvod domaćih fabrika. Reč je o vozilu čija je namena bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.
 
Imajući u vidu da je srednjoročni cilj naše vojske da se nijedan naš vojnik više ne prevozi  u kamionu pod ceradom, novo vozilo, koje je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina, ogroman je iskorak.
 
Kod ovog rešenja, pogonska grupa sa motorom snage 205 kW, devetostepenim menjačkim prenosnikom i dvostepenim diferencijalnim razvodnikom pogona, smeštena je u prednjem i srednjem delu vozila u podužnoj osi vozila. Vozilo ima stalni pogon na sve točkove. Sa leve strane je smešten vozač, a sa desne komandir. Ukrcno-iskrcni deo posade se nalazi u zadnjem delu vozila. Ukupni broj članova posade je 12 - vozač, komandir, nišandžija na mitraljezu i devet članova posade. Posada ulazi i izlazi u oklopno telo kroz vrata na zadnjoj ploči vozila.
 
Postoje i dva otvora na krovnoj ploči kako bi u slučaju potrebe posada mogla da ih iskoristiti za prinudni ulazak odnosno izlazak. Bočna vrata koriste vozač i komandir. Sedišta u ukrcno-iskrcnom delu vezana su za krov vozila, sklopiva su i preko sistema vođica i opruga efikasno apsorbuju udare i vibracije, što povećava komfor vožnje.

Kako je vozilo MRAP 6x6 rešenje na bazi komponenti terenskog automobila FAP 2228, to podrazumeva da sistem za oslanjanje bude zavisnog tipa. Prednost koju pruža zavisno oslanjanje FAP-a 2228 je gotovo rešenje za koje nije potreban dalji razvoj i prilagođavanje šasiji vozila te je cena drastično niža u odnosu na oslanjanje iz uvoza.
 
Kako je FAP 2228 opremljen CRPV sistemom, OVT 6x6 MRAP takođe poseduje taj sistem pored „run-flat“ uložaka u pneumticima, čime se pokretljivost vozila podiže na najviši nivo. Oklopna zaštita vozila obezbeđuje zaštitu nivoa STANAG 3 sa svih strana vozila. Debljina pancirnih stakala je prilagođena standardu kako bi nivo zaštite bio istog nivoa na svim delovima vozila. Donji deo oklopnog tela je oblikovan tako da se njime postiže zaštita od udarnog talasa eksplozije ispod vozila i samim tim zadovoljava karakteristike vozila MRAP koncepcije.
 
Vozilo M-20 6x6 predstavlja ključni faktor za obezbeđenje zaštićene mobilnosti pešadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dve familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje.