Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.08.2020.

Хеликоптери Ми-17В5 ојачали Ратно ваздухопловствоРатно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана значајно су снажнији у односу на претходни период, чему посебно доприноси набавка нових ваздухоплова. Међу њима је и пет средњих транспортних хеликоптера Ми-17В5 из Руске Федерације, који су у наоружање и војну опрему Војске Србије ушли са уграђеним системом наоружања и додатном опремом.

Хеликоптер Ми-17В5 намењен је за реализацију бројних задатака попут тактичког ваздушног транспорта људства и средстава, обављања послова медицинског превожења, превожења хеликоптерског десанта и за ватрену подршку. Сви набављени хеликоптери имају могућност ангажовања у служби трагања и спасавања, како у борбеним, тако и операцијама у миру.

За потребе ангажовања у служби трагања и спасавања опремљени су бочном дизалицом која има могућност подизања терета до 300 килограма.

Хеликоптер Ми-17В5 може да изврши транспорт 32 путника или 24 војника с пуном опремом, а може превести и 12 рањеника на носилима. Такође, има могућност да понесе до 1.500 килограма убојних средстава.

Максимална брзина хеликоптера износи 250 км/ч, док долет износи 950 километара. Носивост хеликоптера је 4.000 килограма, а може се користити за потребе гашења пожара помоћу ведра које има капацитет до 4.000 литара. Максимална оперативна висина хеликоптера Ми-17В5 је 6.000 метара.

Посебна пажња посвећује се обуци пилота и техничара који су основну и напредну обуку успешно завршили у Руској Федерацији.

Уз опремање Ратног ваздухопловства и ПВО и стварања могућности за рад на најсавременијим средствима, побољшан је материјални статус пилота и летача Војске Србије повећањем плата, чиме су изједначене плате са пилотима у Министарству унутрашњих послова. Омогућено је брже напредовање кроз службу, јер су утврђени бољи формацијски елементи за пилоте и техничаре.

Набавком нових ваздухоплова пилоти имају вишеструко повећан број налета и све потребне услове да се професионално развијају. Пилоти и летачи Војске Србије добили су и најсавременију летачку опрему - летачке комбинезоне, чизме, рукавице, активни веш и нову пилотску капу.

Захваљујући мерама државног и војног руководства у претходне три године, значајно су унапређене оперативне способности Ратног ваздухопловства и ПВО, као и способности Војске Србије.