Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.08.2020.

Промовисани резервни официри генерације „Март 2020“



Министар Вулин: У тешким временима показали сте своје најбоље лице
 
Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом завршетка војно стручног оспособљавања слушалаца за резервне официре генерације „Март 2020” и њиховог промовисања у чин резервног потпоручника Војске Србије, у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду.

Честитајући најмлађим резервним официрима први чин, министар Вулин је рекао да је мартовска генерација слушалаца за резервне официре добила незахвалан и тежак задатак да у тренутку када се наша нација борила са коронавирусом, буде баш ту, на располагању својој земљи и свом народу.
 
- Радили сте и више него што се од вас очекивало. Били спремни да поступате и понашате се као војници и пре него што сте постали војници и били сте вође својим људима и пре него што сте добили формални чин који би вас ставио испред људи. Понашали сте се онако како српски официр треба, може и мора да се понаша. У тешким временима показали сте своје најбоље лице – рекао је министар Вулин и додао да када стане испред строја вољних и одличних људи, који су сами изабрали да своје време, знање и вредност поклоне својој земљи и својој војсци, зна да овај народ никада неће бити неслободан и упознати оно што су упознавали неки многобројнији, богатији и моћнији народи – ропство.
 
Српски народ изнад свега цени слободу, поручује министар Вулин и истиче да су зато синови и кћери народа који зна колика је цена слободе, гаранција да се Јадовно, Јасеновац и „Олуја“ више никада неће поновити нашем народу.

- Ви сте разлог што можемо да будемо сигурни и мирни. Само када је Србија јака, када има моћну и бројну војску онда је мир сигуран и известан. Хвала вам за време које сте поклонили својој војсци и које сте поклонили својој земљи – поручио је министар Вулин најмлађим резервним официрима Војске Србије.
 
У чин резервног потпоручника произведено је 30 слушалаца рода пешадије и четворо из службе телекомуникација.

Први у рангу овогодишње 137. класе слушалаца резервних официра, резервни потпоручник Урош Јовановић, у име генерације „Март 2020“, рекао је да су патриотска осећања разлог што су његове колеге и он одлучили да након завршених цивилних факултета понесу звање резервних официра Војске Србије. Иако је њихово усавршавање реализовано у отежаним условима због вируса Ковид-19, Јовановић истиче да то није била препрека новој генерацији резервних официра да допринесе вишемесечној борби на сузбијању инфекције
 
- Као и много пута до сада српски народ налази се на тесту историје. Нама, резервним официрима и војницима, дата је част и могућност да своју земљу бранимо и одбранимо и у миру и у рату. У миру, ми смо позитиван пример нашој омладини да упркос изазовима које модерно доба са собом носи, постоји неко ко је спреман да своје знање, умеће и вештине посвети својој отаџбини и њеном просперитету, јер Србија никоме од нас није дата на поклон. Стварале су је генерације и генерације, кроз сопствену жртву, рад и способност. У рату, ми смо спремни да и оно што је највредније што имамо, дамо за опстанак нашег народа и очување ове државе – поручио је Јовановић.
 
Најбољима у генерацији резервних официра Војне академије, резеревном потпоручнику Урошу Јовановићу (9,78), резервном потпоручнику Стефану Аризановићу (9,67) и резервном потпоручнику Наташи Живановић (9,44), министар Вулин уручио је ручне часовнике са посветом.
 
Пре курса за резервне официре Војске Србије потпоручник у резерви Стефан Аризановић из Врања завршио је Високу пословну школу струковних студија, смер порези и царина. Као мотив да постане резервни официр, наводи породичну традицију и оца који је био војно лице

- Што се тиче наших старешина, имам све похвале. Били су веома коректни према нама током целог школовања и константно су били ту за нас, радили су са нама, помогли у нашем усавршавању. Што се тиче вируса Ковид-19, уз њихову помоћ смо све издржали и створили веома јак колектив – истакао је Аризановић, чија је жеља да се у родном Врању запосли као официр Војске Србије.
 
У чин резервног портпоручника данас је промовисана и Наташа Живановић из Крупња, иначе мастер професор физичког васпитања.
 
- Овде сам дошла пре свега што волим војску, униформу и отаџбину Србију. Када сам чула за класу слушалица резервних официра, нисам размишљала и одмах сам се пријавила. За ових шест месеци у Војној академији, на терену и током стажирања, могу рећи да сам веома задовољна. Научили смо доста тога и мислим да смо пронашли себе. Након седам дана, схватила сам овде, на Војној академији и у униформи, да сам то ја. Слободно могу рећи да нисам погрешила – истиче Живановићева.
 
Данашњој Свечаности присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, наелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић и начелник Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Љубиша Ђоловић.