Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.06.2020.

Обележена 21. годишњица завршетка битке на Кошарама



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић, положила је данас венац крај споменика Тибору Церни у Дебељачи, у Општини Ковачица, поводом обележавања 21. годишњице завршетка битке на Кошарама и одавања почасти свим учесницима.
 
Венце су положили и државни секретар у Министарству  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Зоран Антић, који је предводио државну церемонију, породица Церна, представници Јужнобанатског управног округа, Општине Ковачица и Месне заједнице Дебељача, као и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
Организатор државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Ковачица.
 
Битка на Кошарама била је битка између припадника Војске Југославије и шиптарских терориста из такозване ОВК. Битка се водила у рејону карауле Кошаре на граници Србије (тадашње СР Југославије) и Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999. године током НАТО агресије на Србију. Циљ напада са албанске стране била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападаче и спречи њихов улазак на КиМ. Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Војно-техничког споразума из Куманова повукла са Кошара.
 
Од 2017. године обележавање годишњице битке на Кошарама је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.