Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.04.2020.

Видео конференција српских и руских лекарских тимова



Представници војних и цивилних здравствених институција у Републици Србији и чланови медицинског тима Оружаних снага Руске Федерације ангажованих у нашој земљи на спречавању ширења инфекције коронавирусом разговарали су данас путем видео линка са члановима руских медицинских тимова ангажованих у Руској Федерацији и Републици Италији.
 
Конференцији су присуствовали координатор Тима за медицинску сарадњу са Оружаним снагама Руске Федерације бригадни генерал Драган Динчић, главни лекар медицинске службе Оружаних снага Руске Федерације ангажоване у Србији пуковник Рустам Амињев, представници војног здравства, Инфективне клинике Клиничког центра Србије и Института “Батут”.
 
Теме данашњих разговора биле су искуство и утисци током спречавања ширења заразе коронавирусом, као и међусобна сарадња.
 
Генерал Драган Динчић захвалио је представницима Оружаних снага Руске Федерације што су у овим тешким временима дошли у Србију да помогну.
 
- Веома нам је значајна помоћ у епидемиолошком смислу, као и помоћ у дезинфекцији бројних објеката. Руски експертски тимови, током 18 дана од када су у Србији, дезинфиковали су пола милиона квадратних метара простора у нашој земљи, око 65 различитих објеката, од чега највише ковид болница. Наглашавам да је данашња видео конференција са професорима из Војномедицинске академије у Санкт Петербургу, са представницима Војномедицинске академије у Београду и колегама из цивилног здравства, пре свега из Инфективне клинике Клиничког центра Србије и Института „Батут“, значајно помогла у разрешењу бројних питања, јер су нам се у више стручних питања мишљења подударала, али је било и недоумица - истакао је генерал Динчић.  
 
Пуковник Рустам Амињев нагласио је да су медицински стручњаци и групе лекара биле у свим деловима Србије, посетили су бројне болнице, медицинске установе и домове здравља укључене у лечење инфекције коронавирусом.

- Лекари су учествовали у дијагностици и збрињавању пацијената у најтежем стадијуму, који су на респираторима, а епидемиолози су учествовали у организацији антиепидемијских мера у ковид болницама. Сугуран сам да је њихово знање било корисно. На основу ситуације на терену, доносили смо решења о обиму и редоследу дезинфекције према степену хитности. Истакао бих и да је сарадња са медицинским особљем била "на истом језику" и да смо имали плодотворну сарадњу - рекао је пуковник Амињев.
 
Инфектолог из Инфективне клинике Клиничког центра Србије доцент Ксенија Бојовић изразила је велико задовољство што је присуствовала данашњој видео конференцији.
 
- Задовољство ми је што смо у разговору са руским колегама имали прилику да разменимо пре свега размишљања и искуства о новој болести. То је веома драгоцено, јер свакодневно имамо бројне клиничке дилеме, с обзиром на то да се до сада ни један клинички протокол није показао апсолутно поуздан и верификован као једини прави. Пред нама клиничарима је свакодневна дилема – да ли добро радимо или грешимо и да ли можда неко други више зна од нас. Могућност размене искуства не само са њима, већ и са колегама из Кине и Италије, допринело је томе да се за сада успешно боримо са овом инфекцијом, не само ми инфектолози, већ сви здравствени радници у Србији – истакла је доцент Бојовић.  
 
Руски лекарски тимови у Србији, током априла, обављали су анализу епидемиолошког стања и консултације са српским колегама ради детаљног упознавања са здравственом ситуацијом, а потом су пружали и медицинску помоћ оболелим од коронавируса. Извршили су 103 различите посете, дали своје експертизе, а често су и помагали нашим лекарима у раду. Руски војни стручњаци радили су подељени у осам лекарских тимова, а сваки тим има лекара опште праксе, епидемиолога, анестезиолога, медицинског техничара и преводиоца.