Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.04.2020.

Video konferencija srpskih i ruskih lekarskih timova



Predstavnici vojnih i civilnih zdravstvenih institucija u Republici Srbiji i članovi medicinskog tima Oružanih snaga Ruske Federacije angažovanih u našoj zemlji na sprečavanju širenja infekcije koronavirusom razgovarali su danas putem video linka sa članovima ruskih medicinskih timova angažovanih u Ruskoj Federaciji i Republici Italiji.
 
Konferenciji su prisustvovali koordinator Tima za medicinsku saradnju sa Oružanim snagama Ruske Federacije brigadni general Dragan Dinčić, glavni lekar medicinske službe Oružanih snaga Ruske Federacije angažovane u Srbiji pukovnik Rustam Aminjev, predstavnici vojnog zdravstva, Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i Instituta “Batut”.
 
Teme današnjih razgovora bile su iskustvo i utisci tokom sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, kao i međusobna saradnja.
 
General Dragan Dinčić zahvalio je predstavnicima Oružanih snaga Ruske Federacije što su u ovim teškim vremenima došli u Srbiju da pomognu.
 
- Veoma nam je značajna pomoć u epidemiološkom smislu, kao i pomoć u dezinfekciji brojnih objekata. Ruski ekspertski timovi, tokom 18 dana od kada su u Srbiji, dezinfikovali su pola miliona kvadratnih metara prostora u našoj zemlji, oko 65 različitih objekata, od čega najviše kovid bolnica. Naglašavam da je današnja video konferencija sa profesorima iz Vojnomedicinske akademije u Sankt Peterburgu, sa predstavnicima Vojnomedicinske akademije u Beogradu i kolegama iz civilnog zdravstva, pre svega iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i Instituta „Batut“, značajno pomogla u razrešenju brojnih pitanja, jer su nam se u više stručnih pitanja mišljenja podudarala, ali je bilo i nedoumica - istakao je general Dinčić.  
 
Pukovnik Rustam Aminjev naglasio je da su medicinski stručnjaci i grupe lekara bile u svim delovima Srbije, posetili su brojne bolnice, medicinske ustanove i domove zdravlja uključene u lečenje infekcije koronavirusom.

- Lekari su učestvovali u dijagnostici i zbrinjavanju pacijenata u najtežem stadijumu, koji su na respiratorima, a epidemiolozi su učestvovali u organizaciji antiepidemijskih mera u kovid bolnicama. Suguran sam da je njihovo znanje bilo korisno. Na osnovu situacije na terenu, donosili smo rešenja o obimu i redosledu dezinfekcije prema stepenu hitnosti. Istakao bih i da je saradnja sa medicinskim osobljem bila "na istom jeziku" i da smo imali plodotvornu saradnju - rekao je pukovnik Aminjev.
 
Infektolog iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije docent Ksenija Bojović izrazila je veliko zadovoljstvo što je prisustvovala današnjoj video konferenciji.
 
- Zadovoljstvo mi je što smo u razgovoru sa ruskim kolegama imali priliku da razmenimo pre svega razmišljanja i iskustva o novoj bolesti. To je veoma dragoceno, jer svakodnevno imamo brojne kliničke dileme, s obzirom na to da se do sada ni jedan klinički protokol nije pokazao apsolutno pouzdan i verifikovan kao jedini pravi. Pred nama kliničarima je svakodnevna dilema – da li dobro radimo ili grešimo i da li možda neko drugi više zna od nas. Mogućnost razmene iskustva ne samo sa njima, već i sa kolegama iz Kine i Italije, doprinelo je tome da se za sada uspešno borimo sa ovom infekcijom, ne samo mi infektolozi, već svi zdravstveni radnici u Srbiji – istakla je docent Bojović.  
 
Ruski lekarski timovi u Srbiji, tokom aprila, obavljali su analizu epidemiološkog stanja i konsultacije sa srpskim kolegama radi detaljnog upoznavanja sa zdravstvenom situacijom, a potom su pružali i medicinsku pomoć obolelim od koronavirusa. Izvršili su 103 različite posete, dali svoje ekspertize, a često su i pomagali našim lekarima u radu. Ruski vojni stručnjaci radili su podeljeni u osam lekarskih timova, a svaki tim ima lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.