Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.04.2020.

Министар Вулин: За шест дана биће завршена изградња нове болнице на Карабурми



За шест дана у кругу Војномедицинског центра "Карабурма" биће завршена градња нове болнице намењене за лечење пацијената оболелих од коронавируса, најавио је данас министар одбране Александар Вулин након обиласка радова на изградњи болнице.

- Хоћу са вама да поделим и срећу и понос на све ове људе. Фирма "Термомонт" учинила нас је поносним, да код нас, у Србији, можемо за овако кратко време да направимо овакав објекат. Остало је још шест дана до пријема болнице у рад, а они који се сећају, знају да је овде био један напуштени магацин који није могао ни требао да буде болница - рекао је министaр Вулин, додајући да је фирма "Термомонт" са партнерима показала да Срби могу све кад хоће, када су јединствени и сложни и када знају зашто раде.

На 1.300 квадратних метара, потпуно реконструисаних, реновираних и опремљених, моћи ће да се смести 60 пацијената, истиче министар Вулин и напомиње да ће у болници прво бити лечени пацијенти оболели од Covid-19, а после, када епидемија прође, и други пацијенти.

- Ово ће заувек остати грађанима Србије. Ова помоћ ће заувек остати и сећање на вредне људе и вредне раднике. Радити овако и овом брзином, темпом и снагом то не може ни да се плати - поручио је министар одбране истичући да то треба да буде пример свим грађанима Србије, јер помоћ коју је "Термомонт" пружио није била њихова дужност, нити се могла од њих очекивати.

Уколико сваки грађанин Србије уради оно што је до њега и само мало више, успешно ћемо победити ковид-19 и у будућности наша Србија биће много боље место, поручује министар Вулин.

Командант Војне болнице "Карабурма" потпуковник др Иво Удовичић подсећа да је до пре десетак дана, не месту где ниче нова болница била рушевина и магацин резервних средстава.

- За неколико дана овде ће бити једна модерна болница, која не само да ће у овом тренутку моћи да збрињава пацијенте оболеле од Covid-19 него ће и после, када успемо да савладамо ову пошаст, моћи да буде искоришћена за лечење и цивилних и војних осигураника у Србији.

Тренутни капацитет нове болнице је око 60 постеља, али како објашњава пуковник Удовичић, број болесничких  постеља зависиће од тежине болести пацијената, јер уколико су у питању пацијенти са тежом клиничком сликом и захтевају механичку вентилацију, онда мањи број пацијената може да буде распоређен у једну собу.

Власник и директор фирме “Термомонт” Дејан Бурчул објашњава да би до 21. априла требало да буду завршени сви радови на новој болници.

- Главни радови на спрату већ су завршени, а од вечерас почиње чишћење и прање и са суботом мислим да ћемо да завршимо са крупним радовима. Сви људи који су овде, а тренутно их је 120, раде на доњем спрату. Такође, изводе се радови око објекта и ради се асфалт - рекао је Бурчул.

Радове на изградњи нове болнице данас су обишли и државни секретар Бојан Јоцић и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић.

Ток радова можете пратити уживо на сајту Министарства одбране (live stream) на следећем линку:
http://www.mod.gov.rs/cir/video/15851/prenos-uzivo-izgradnja-bolnice-na-vmc-karaburma-15851