Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.03.2020.

Обележен Дан Војнообавештајне агенције



Министар Вулин: Ви чувате свој народ и своју земљу

- Врховни командант Војске Србије Александар Вучић веома води рачуна о томе шта радите, шта чините, зна ваше успехе, зна колико сте допринели да наша војска и наша обавештајна заједница буду сигурни и припремљени за дане који долазе и за дане у којима смо трајали. Врховни командант Војске Србије води рачуна о томе да сваки припадник војске, а посебно обавештајне заједнице, зна шта му је основна и најважнија дужност – чувати своју земљу и свој народ и не правити никада и ниједан компромис са непријатељима наше земље и нашег народа – рекао је министар одбране Александар Вулин на данашњој свечаности поводом Дана Војнообавештајне агенције, одржаној у Великој ратној сали старог Генералштаба.
Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије, Милорад Вељовић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, народни посланици, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, обавештајно-безбедносног сектора, верских заједница и бројни гости.

Министар Вулин је истакао да је Војска Србије једна од најпоштованијих институција нашег народа, поручивши да је задатак припадника војнообавештајне заједнице да све нас учине сигурним, безбедним и да нам унапред кажу одакле зло долази и шта би требало учинити да би оно било спречено.

Данас, као и некада, Србија и њен народ пред истим су питањима и изазовима који су вековима актуелни на Балкану, а 136 година - подсећа министар Вулин - Србија се организовано труди да сазна одакле јој прети зло, каква је невоља може задесити и да бар корак буде испред оних од којих зло долази.

- Да би сачували мир и слободу не можемо се поуздати у силу, новац и технологију која је често и скоро увек на страни оних који мисле да је Србија превелика и да би је требало смањити, уназадити, научити послушности. Можемо да се поуздамо само у наше људе, у њихову спремност да уче и раде и да се жртвују – рекао је министар Вулин.

Поздрављајући присутне, директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић истакао је да су припадници те службе свесни свог места и улоге у обавештајно-безбедносној заједници Републике Србије и да су све своје задатке у протеклом периоду обављали савесно и посвећено, професионално и одговорно, иако због природе посла они остају непознати широј јавности.
- Са оне стране државне међе опстајали смо и трагали за неухватљивим, скривеним намерама и скованим заверама оних који не мисле добро Србији - рекао је директор Војнообавештајне агенције и потврдио да су оперативни продори остварени у најтежим условима.

Он је истакао да су праћење миграторних токова, политичко-безбедносне ситуације и нестабилности у многим државама, тероризма и сајбер претњи, али и даље присутних традиционалних облика ратовања, били императив за Војнообавештајну агенцију.

- Интензивно смо ангажовани на прикупљању информација које би нашем државном и војном руководству помогле у доношењу одлука - рекао је бригадни генерал Зоран Стојковић и изразио задовољство због значајног кадровског подмлађивања, уз поруку да су припадници те службе „увек били, јесу и биће увек тамо где треба да буду, на првој спољној одбрамбеној линији наше отаџбине.“

За изузетну сарадњу и допринос раду, као и подршку јачању безбедносно-обавештајног система Републике Србије, генерал Стојковић уручио је плакете Војнообавештајне агенције министру одбране Александру Вулину, потпредседнику Владе и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу и начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу.
Војнообавештајна агенција обележава свој дан у знак сећања на 5. март 1884. године, када је склопу реорганизације и модернизације српске војске донета Уредба о ђенералштабној струци, којом је у оквиру Оперативног одељења Главног ђенералштаба формиран Спољни одсек, предвођен нашим прослављеним ратником војводом Радомиром Путником.