Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.02.2020.

Министар Вулин положио венац на Споменик „Минск – град херој“




Министар одбране Александар Вулин положио је данас венац на споменик „Минск – град херој“ и одао пошту жртвама нацистичког терора за време окупације током Другог светског рата. Церемонији је присуствовао и министар одбране Белорусије генерал-мајор Виктор Хренин.
Након тога, министри одбране Србије и Белорусије обишли су Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата.
 
Престоници Белорусије додељено је 26. јуна 1974. године звање „града хероја“ за храброст и одлучност њених становника током фашистичке окупације у Другом светском рату. Како би се овековечило звање, које град и сви његови становници заслужују, Влада је одлучила да изгради меморијални комплекс "Минск - град херој". Централни део меморијалног комплекса је стела (обелиск) ''Минск - град херој''. Отворен је 1985. године у част 40. годишњице Велике победе.
 
Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата отворен је за посетиоце 22. октобра 1944. године у Минску. Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко донео је 2010. године одлуку да се изгради нова зграда музеја. Церемонија свечаног отварања одржана је 2. јула 2014. године, уз присуство председника и врховних команданата оружаних снага Русије и Белорусије, Владимира Путина и Александра Лукашенка.
 
Музеј има 10 изложбених сала и салу Победе. Музејска збирка располаже са више од 154.000 музејских предмета, научне и историјске грађе.