Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.01.2020.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије дочекали Божић у Храму Светог Саве




Светом архијерејском литургијом тачно у поноћ, коју је у крипти Храма Светог Саве на Врачару служио Епископ ремезијански Стефан, викар патријарха српског Иринеја и настојатељ Храма Светог Саве, дочекан је Божић, најрадоснији хришћански празник.

Богослужењу у највећем српском храму присуствовали су генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић и министар одбране Александар Вулин, а бројни верници дочекали су празник и на платоу испред Храма.



Поводом великог хришћанског празника, Његова светост патријарх српски господин Иринеј упутио је посланицу у којој се наводи да „Главна порука и овогодишњег Божића треба да гласи да православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену“ и да „посленике, ма колико они били заслужни, треба подсећати да се ништа не чини без слоге и јединства са свима осталима; ништа на силу“, да се, како каже, „не би скрнавио у нама лик Богомладенца Христа.“

Поглавар Српске православне цркве поручује верницима „свуда да важи правило лечења себе и других на благ, истинит и светоотачки начин“ и у посланици подсећа да „не смемо заборавити нашу Стару Србију - Косово и Метохију“, јер „према тој светињи треба да се опходимо као према српској заветној мисли, речи и наслеђу – неодвојивим од нашег народног бића.“
 

У сусрет Божићу, на Бадњи дан, припадници Министарства одбране и Војске Србије присуствовали су традиционалном паљењу бадњака на платоу испред Храма Светог Саве, а у касарнама широм Србије организовано је сечење, освећење и паљење бадњака.



Божић се празнује три дана, први је 7. јануара, када ујутру, пре свитања, звоне сва звона на православним храмовима објављујући долазак божићног славља. Осим Српске православне цркве Божић прослављају и све цркве које време рачунају по Јулијанском календару.