Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
29.12.2019.

Министар Вулин: "Операција Крушик"




Министар одбране, одговарајући на питање новинара Телевизије Н1, рекао је да „циљ операције Крушик да умањи Одбрамбену индустрију Србије, да би могла и да буде уништена, што је веома корисно за оне који су операцију покренули“. 
 
– Наравно, и да изврши напад на државно руководство наше земље, у овом случају, на Небојшу Стефановића,  а главни циљ је, наравно Александар Вучић. Зато кажем да је то операција – рекао је министар одбране.
 
Он се, обраћајући се новинару, запитао да ли би могао да оде, „на пример, на телевизију Пинк и каже им, од тога – колико његова кућа плаћа овог или оног сарадника, које теме ће развијати, и када ће радити неку од тема“, и констатовао да би се уредник „веома брзо поздравио са њим и рекао да више никад не пређе Праг Н1“. 
 
- Занимљиво да када то исто урадите у војној фабрици, одете странцима и дате им поверљиве податке из пословања те фабрике, вас зову херојем. Ви бисте добили отказ, а херој треба да добије орден. То није нормално и није могуће, и не могу да вршим притисак на правосуђе, оно зна најбоље, али ја ево, као обичан грађанин, сматрам да се то десило у Бугарској или у Русији, или у Америци, тај човек би био шпијун – истако је министар Вулин и запитао се како то да нема толико емпатије за, на пример Сноудена, кога Сједињене Државе третирају као шпијуна. 
 
– Највећа наша конкуренција у производњи одбрамбене индустрије је у Бугарској, а прошле године бугарски извоз наоружања је пао за 37 процената, док је наш и даље растао. А ето, неким чудом баш је операција Крушик кренула из Бугарске – констатовао је министар одбране, и додао како је то вероватно баш случајно и „сигурно нема везе са економијом“.

Да је заиста реч о „нападу на Одбрамбену индустрију Србије“, потврдио је и износећи податак да је „већ неколико уговора отказано без јасног образложења“.
 
- Трговци оружје не воле да се о њима пише и прича. Такви су. Не само наши, него сви на свету. Коментар једнога од њих био је, ако ја долазим у предузеће одакле ће моји поверљиви подаци бити објављени у читавом свету, ако ће бити фотографисани мој камиони и бити јављено где ће све то завршити, зар није боље да одем у Бугарску где ми се ништа од тога неће десити, истакао је Вулин.
 
На констатацију новинарке Н1 да је Обрадовић податке из Ķрушика дао медију који то може да објави или не, а не странцу министар одбране је питао јавно "зашто се Обрадовић није обратио нашим судовима и тужилаштву?"
 
- Колико секунди ћете се задржати на послу, када после ове конференције дођете код мене и насамо ми кажете који је ваш следећи прилог, о коме ће бити, када ћете га снимати и шта ће бити тема - а ја то објавим. Или ми кажете - колика вам је плата, колико кошта секунда на вашој телевизији, а такође и који су попусти. Рећи ћете ми колики је попуст дат тачно ком клијенту, као и шта дајете за те попусте, и такође,  колико ће наредне године коштати ваша секунда. Рећи ћете мени, а ја ако то објавим – објавим, рекао је министар одбране.
 
Истичући да радо одговара на питања, да их сва сматра легитимним, апеловао је да се не заборави оно што новинара прво уче, да су чињенице обавезујуће, а коментари слободни. 
 
- Ту је једна ствар о којој мало људи говори, а коју бих, као новинар увек поштовао, што сам и радио. А то је такозвана презумпција невиности. Врло је занимљиво да у случају операције Крушик, невин је само Обрадовић a сви су криви, иако нема ниједне пресуде ни за кога. Било би јако занимљиво када бисмо поштовали презумпција невиности за све. И шта ако је Небојша Стефановић невин? Да ли вам је то уопште прошло кроз главу да министар Стефановић нема никакве везе с тим? По вама, невин је само Обрадовић, а неће бити да је тако – закључио је министар одбране Александар Вулин и потврдио да је као уредник „Печата“, што су последње новине које је уређивао – увек инсистирао код својих новинара да поштују презумпцију невиности свих.