Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
21.11.2019.

Председник Вучић: Србија није извезла мине у Украјину




Одговарајући на новинарско питање поводом навода у појединим медијима да је српско оружје продавано Украјини и коришћено у рату против Руса, председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић изјавио је на вечерашњој конференцији за медије да ниједна мина није отишла за Украјину, нити је испоручивана преко Уједињених Арапских Емирата.

- Данас смо оптужени из једне од тих кухиња обавештајне канализације како је Србија наоружавала Украјинце у борби против Доњецке Народне Републике и да су нашим минама убијани руски војници. Коме је то одговарало баш на данашњи дан да пусти кроз ту обавештајну канализацију, сами закључите - рекао је председник Вучић и додао да је истражена комплетна трговина Србије са Украјином, која је иначе дозвољени "end user''. Он је, такође, додао и да смо извезли Украјини мине не би смо имали никаквих проблема јер би све било у складу са законом, али да Србија и поред тога није то учинила.

Председник Вучић је истакао да у тексту те ''обавештајне канализације'' пише да је оружје испоручивано преко Уједињених Арапских Емирата који су потписали свој споразум са Петром Порошенком (бившим председником Украјине), што је како председник каже, њихово право, као и то што имају споразум и са Руском Федерацијом.

Председник Србије напомиње и да је истражен сваки лот мина који је отишао из Србије и да ниједан лот мина на које бугарски сајт указује да су завршиле у Украјини, никада није отишао за Украјину, нити за УАЕ. Установљено је, указује председник, да смо продају имали преко Американаца - две америчке и једне полуамеричке фирме, али да је била и једна чудна компанија за коју се према бројева мина приказаних на сликама бугарског сајта, установило  да је реч о делу серије од 15.000 мина, које су продате предузећу "Техноремонт" у власништву Петра Црногорца, иначе власника фирме "CPR Inpex".

- То је где ради мама Обрадовића из Ваљева, тј. где је радила до јуче. Та фирма је купила 15.000 тих мина и продала их компанији “Натан”, пољској, а не украјинској, и то преко Кипра – објаснио је председник Вучић.

Он каже да је било интересантно да није добијена подршка пољских државних органа за то, што је обавеза, већ је то добијано од других компанија, па преко Кипра извезено за Пољску. Нигде и ни на који начин ни Украјина нити било ко није поменут, указао је Вучић. Србија то, додао је, не би дозволила као "end user" због наших добрих односа и са Руском Федерацијом, али и са Украјином.

- Они, иначе, што је још интересантније имају заједничку фирму са Дамјановићем, лицем безбедносно интересантним као припадником једне од регионалних служби безбедности, а они вам контролишу неке од најпознатијих информативних портала на територији Србије чији су новинари изразили највећу жељу за мојом скором смрћу пре неколико дана – додао је председник Србије.

Како је рекао, свет је мали, свака лаж се открије и не можете да сакријете трагове своје прљаве кампање и мржње против Србије.

- Зато ћемо ми морати народу много тога да објашњавамо, да говоримо чињенице, шта морамо да предузимамо у наредном периоду. Иначе, све остало што је рађено са минама, рађено је уз посредство углавном домаћих и америчких компанија. Све су били дозвољени “end useri”, само у једном случају и то у ранијем периоду, пре 2012. смо имали Саудијску Арабију, али ништа од тога није завршавало у Европи, напротив – истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да ће Србија, што се оружја тиче, наставити да га прави и продаје и да је поносан на 11.000 наших радника који вредно раде да би заслужили плате за своје породице, али и да би допринели војној и одбрамбеној снази Србије.

Такође, он је поручи да немамо резервну отаџбину и да ћемо Србију умети да сачувамо, заштитимо и за разлику од прошлости, знати да је обранимо.

Чуваћемо српски пут у будућност, рекао је председник Вучић, јер је то једина могућа политика и политика на којој ће Србија да истрајава. Он је поручио да са свима желимо да будемо пријатељи, никога не угрожавамо, али да ћемо своју земљу и те како умети да сачувамо.