Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.10.2019.

Обележена 75. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату



Ослобођење Београда у Другом светском рату обележено је данас низом манифестација у Београду, у којима су учествовали и припадници Министарства одбране и Војске Србије.
 
Тачно у подне, започео је меморијални дефиле "Победа слободе", од хотела "Москва" на Теразијама до палате "Албанија", који је предводило тридесет кадета Војне Академије који су носили реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда, а за њима су били потомци оних који су животе дали за ослобођење Београда пре 75 година.
 
У меморијалном дефилеу учествовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, представници Града Београда, СУБНОР-а, као и многобројни грађани.
 
Током меморијалног дефилеа, са звучника на возилу Војске Србије емитована је радио-драма "Слободни Београд", настала по тексту Милована Витезовића, у режији Владимира Путника, а реч је о реконструкцији догађаја и околности ослобађања престонице Србије, у којој се осим радио станице Москва и Лондон, јавља и Радио Београд.
 
Град Београд шесту годину заредом организује меморијални дефиле "Марш победника", сећајући се тако свих оних који су дали своје животе у ослобађању Београда у Другом светском рату.

По завршетку Меморијалног дефилеа, на Тргу Републике, у наставку манифестације, под покровитељством председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а поводом 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, Ансамбл песама и игара Руске армије "Александров" извео је свечани концерт на Тргу Републике.

Концерту на отвореном присуствовао је државни секретар  у министарству одбране Александар Живковић, представници Министарства одбране, учесници меморијалног дефилеа и многобројни грађани и посетиоци престонице Србије.

У богатом уметничком програму, под диригентском палицом уметничког руководиоца Ансамбла пуковника Генадија Сачењука и осталих диригената, смењивале су се музичке нумере солиста и хора, плесне и балетске тачке, које су изводили чланови ансамбла, уз препознатљиве руске мелодије.
 
Највише аплауза публике на главном престоничком тргу побрале су нумере "Каљинка", "Очи чорнаје", као и "Тамо далеко" које су чланови руског војног ансамбла извели на крају данашњег концерта. 

Поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је данас венце на Гробљу ослободилаца Београда и Споменик црвеноармејцу.
 
Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
 
Венце су положили и представници Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Русије, Белорусије, Казахстана и Азербејџана у Србији, уз интонирање државних химни.
 
У наставку програма обележавања годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац и код Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали.
 
После вишедневних тешких борби, припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути снагама Црвене армије, ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Југославије и тиме окончали 1287 дана дугу немачку окупацију града, током које је страдао велики број Београђана, док је град претрпео велика разарања.