Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.10.2019.

Obeležena 75. godišnjica od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu



Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu obeleženo je danas nizom manifestacija u Beogradu, u kojima su učestvovali i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Tačno u podne, započeo je memorijalni defile "Pobeda slobode", od hotela "Moskva" na Terazijama do palate "Albanija", koji je predvodilo trideset kadeta Vojne Akademije koji su nosili replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, a za njima su bili potomci onih koji su živote dali za oslobođenje Beograda pre 75 godina.
 
U memorijalnom defileu učestvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, predstavnici Grada Beograda, SUBNOR-a, kao i mnogobrojni građani.
 
Tokom memorijalnog defilea, sa zvučnika na vozilu Vojske Srbije emitovana je radio-drama "Slobodni Beograd", nastala po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji Vladimira Putnika, a reč je o rekonstrukciji događaja i okolnosti oslobađanja prestonice Srbije, u kojoj se osim radio stanice Moskva i London, javlja i Radio Beograd.
 
Grad Beograd šestu godinu zaredom organizuje memorijalni defile "Marš pobednika", sećajući se tako svih onih koji su dali svoje živote u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu.

Po završetku Memorijalnog defilea, na Trgu Republike, u nastavku manifestacije, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, a povodom 75. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Ansambl pesama i igara Ruske armije "Aleksandrov" izveo je svečani koncert na Trgu Republike.

Koncertu na otvorenom prisustvovao je državni sekretar  u ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, predstavnici Ministarstva odbrane, učesnici memorijalnog defilea i mnogobrojni građani i posetioci prestonice Srbije.

U bogatom umetničkom programu, pod dirigentskom palicom umetničkog rukovodioca Ansambla pukovnika Genadija Sačenjuka i ostalih dirigenata, smenjivale su se muzičke numere solista i hora, plesne i baletske tačke, koje su izvodili članovi ansambla, uz prepoznatljive ruske melodije.
 
Najviše aplauza publike na glavnom prestoničkom trgu pobrale su numere "Kaljinka", "Oči čornaje", kao i "Tamo daleko" koje su članovi ruskog vojnog ansambla izveli na kraju današnjeg koncerta. 

Povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas vence na Groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu.
 
Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
 
Vence su položili i predstavnici Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana u Srbiji, uz intoniranje državnih himni.
 
U nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac i kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima na Avali.
 
Posle višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti snagama Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Jugoslavije i time okončali 1287 dana dugu nemačku okupaciju grada, tokom koje je stradao veliki broj Beograđana, dok je grad pretrpeo velika razaranja.