Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.09.2019.

Састанак министра Вулина са генералом Јоусјаом




Челично пријатељство народа Србије и Кине
 
У оквиру званичне петодневне посете делегације Народне Републике Кине Републици Србији, министар одбране Александар Вулин састао се данас у Палати „Србија“ са вођом делегације потпредседником Централне војне комисије генералом Џангом Јоусјаом. Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
Састанку је претходила церемонија свечаног дочека испред Палате „Србија“, уз свечани строј Гарде Војске Србије и Репрезентативни оркестар Гарде који је интонирао државне химне двеју земаља.
 
На састанку министра Вулина и генерала Јоусјаоа разговарано је о будућој сарадњи у области одбране, сагласно утврђеном стратешком партнерству Републике Србије и НР Кине.
 
Тренутне билатералне односе обе стране оцењују као најбоље у њиховој историји и истичу да постоји „челично пријатељство два народа“, што се огледа и у сарадњи у области одбране која је развијена и константно се унапређује.

Министар Вулин је истакао да Србија високо цени спољну политику Кине, засновану на поштовању мирољубиве коегзистенције и уважавању свих чинилаца у међународним односима, посебно захваливши за подршку територијалном интегритету Србије и напорима за проналажење компромисног решења за Косово и Метохију.
 
Република Србија чврсто и принципијелно подржава политику „једне Кине“, истакао је министар Вулин и поздравио кинеску иницијативу „Један појас – један пут“, оценивши је као стратешки пројекат који на мирољубив начин доприноси повезивању и развоју економија свих држава.

Министар Вулин честитао је значајан јубилеј - 70 година од оснивања НР Кине, који се обележава 1. октобра ове године.
 
И овом приликом министар Вулин је нагласио да Србија настоји равноправно да сарађује са партнерима и на Истоку и на Западу те да ће, сходно томе, Министарство одбране наставити да води балансирану политику одбране и рад на унапређењу и развоју односа са свим државама и међународним организацијама, у складу са својим националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Министар Вулин је захвалио на досадашњим донацијама НР Кине Војсци Србије, које су допринеле јачању оперативних способности Војске Србије.
 
Генерал Јоусјао је истакао да је Србија значајан партнер Кине и да је кинеска страна опредељења за даљи развој традиционалног партнерства. Нагласио је херојску одбрану српског народа током 78 дана НАТО агресије, која је била челични доказ рушења међународног права и поретка.

Генерал Јоусјао похвалио је обраћање министра Вулина на прошлом Сјангшан форуму које је било високо оцењено и широко поздрављено. Министар Вулин прихватио је позив да учествује и на овогодишњем форуму.
 
Обострано је изражено задовољство сарадњом у области одбране која се брзо развија и постала је тачка раста свеукупних билатералних односа, чиме се продубљује стратешко партнерство две државе.
 
На састанку је било речи и о одржавању прве заједничке билатералне вежбе припадника две војске, која би додатно допринела даљем развоју војно-војне сарадње и сарадњи у области војне медицине.
 
Након састанка министра Вулина и генерала Јоусјаоа, уследило је потписивање Меморандума о формирању Центра традиционалне кинеске медицине на ВМА. У име Републике Србије Меморандум је потписао начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић, а у име НР Кине директор Бироа за здравство генерал-мајор Чен Јингјуан.
 
Формирање медицинског центра за традиционалну кинеску медицину и акупунктуру у обостраном је интересу и представљаће покретач даљег унапређења сарадње у овој области.