Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.08.2019.

Промовисани резервни официри генерације „Март 2019“




Министар Вулин: Доследни политици војне неутралности
 
Речима да су данас „постали старешине војске која се светом прославила зато што је увек, једино, и само бранила своје парче земље, воде, неба“, министар одбране Александар Вулин честитао је завршетак школовања слушаоцима Курса резервних официра генерације „Март 2019“, који су данас, на свечаности одржаној у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду, Указом председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића произведени у чинове резервних официра.
 
- Данас сте постали старешине једне војске, али не обичне војске. Нисте изабрали занимање или посао, нисте постали професионалци у армији која се припрема и школује да нанесе невољу и зло некој другој земљи и неком другом народу. Нисте постали припадници војске која у својој историји има традицију освајања, заузимања, отимања. Постали сте старешине војске која се светом прославила зато што је увек, једино и само бранила своје парче земље, воде, неба. Војска Србије је војска слободног народа, народа који је изабрао да буде слободан по сваку цену. Не каже се узалуд да ће Срби за мир учинити скоро све, али за слободу учинити и дати баш све – истакао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, да би Србија била слободна, усправна и сама одлучивала о себи, да би сама бирала своје пријатеље и усправно стајала пред непријатељима, мора да има војску која је стабилна, сигурна, задовољна и снажна.
 
- Ви сте постали старешинe такве војске, ви сте постали они који ће бити први, они којима ћемо предавати своју децу, давати безусловно поверење и сваку наду. Сврстали сте се у строј оних који су били пре нас, оних који су за слободом и овом заставом корачали пре нас – истакао је министар одбране.
 
Обраћајући се породицама најмлађих резервних официра, министар Вулин им је упутио захвалност за пружену подршку, јер су у овим временима када се све рачуна и мери само материјалним, били уз њих и разумели њихову потребу, вољу, жељу и једини циљ – да служе својој домовини и да буду уз свој народ, у војсци и земљи у којој ће наша деца корачати слободно, усправно, поносно, говорити својим језиком, писати својим писмом.
 
- Захваљујући томе што у свакој генерацији српског народа изнедримо и пронађемо баш овакву генерацију на коју можемо и морамо бити поносни и срећни што постоје, српски народ може да каже за себе да је слободан и да ће бити слободан. Генерације пре нас су отеле и избориле право да сами одлучујемо о себи, да будемо поносни и слободни. Зато ће и ова генерација моћи да каже да ће наставити баш такву борбу и да право да бира сама о себи и одлучује сама о себи и будућности своје деце неће дати и уступити никоме и нипошто – поручио је министар Вулин.
 
У ратовима који су нам наметнути, додао је министар Вулин, и које смо водили по вољи других, у грађанским ратовима које су други тражили и отпочињали, у НАТО агресији, научили смо да можемо веровати само и једино себи, свом народу и својој војсци.
 
- Војска Србије је део политике војне неутралности, баш зато што смо изабрали да никада ни по чијем наређењу и налогу другима не радимо оно што је чињено и рађено нама, угрозимо слободу и право на живот неком другом народу, његовој деци, његовој породици. Постали сте део Војске Србије, постали сте део храбре, упорне, жилаве и тврдоглаве војске која има само један циљ – слобода за народ, слобода за Србију – закључио је министар одбране.
 
Слушаоцима Курса резервних официра генерације „Март 2019“ који су остварили најбољи успех, министар Вулин уручио је награде – ручни сат са посветом и то резервним потпоручницима Војне академије Милошу Костићу (9,67), Мирку Ракоњцу (9,40) и Стефану Стефановићу (9,33), као и  резервном потпоручнику Медицинског факултета Војномедицинске академије Алекси Милићу (9,67).
 
Први у рангу овогодишње генерације резервних официра, резервни потпоручник Милош Костић истакао је да је време проведено у Школи резервних официра на све оставило значајан траг.
 
- На нашем војничком путу упознали смо много људи и свако од њих је увек давао више него што је од нас тражио, тако да одавде одлазимо богатији за многа знања и искуства, али и далеко способнији за оно за шта смо се обучавали.
 
Он је изразио захвалност свима онима који су их несебично бодрили да истрају и дођу до циља за који је вредело уложити себе.
 
- Искрено се надам да наша вољена отаџбина неће бити принуђена да посегне за резервним официрима, јер знамо да би то значило да мира више нема, али уколико се то ипак догоди, одазваћемо се подигнуте главе и дати све од себе да оправдамо поверење које сте нам указали и које нам и данас несебично пружате – нагласио је резервни потпоручник Костић.
 
Породице и пријатељи резервних официра који су присуствовали данашњем догађају нису крили понос, као ни мајка резервног потпоручника Доротеје Угриновић - Донка Угриновић, која је захвалила Министарству одбране и Војсци Србије што су произвели нове резервне официре.
 
- Волела бих да сви људи чују, ја сам женско дете дала у војску и сматрам да сви мушкарци треба да служе војску. Мислим да је то част, част ове земље, да постају људи. То ће сви видети када дођу овде - поручила је Донка Угриновић.
 
Данашњој свечаности присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић и начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.