Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.01.2019.

Премијера филма „Радо иде Србин у војнике“




Документарни филм „Радо иде Србин у војнике“ Војнофилмског центра „Застава филм“ премијерно је приказан вечерас у Комбанк дворани.

Директор Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић, поздрављајући публику, истакао је да је вечерашња премијера уприличена поводом обележавања 140 година војне штампе и 70 година „Застава филма“ – куће која без прекида бележи војнички живот на овим просторима, негујући филмом традиције и чувајући сећања на наше славне претке.

- Да није било Ристе Марјановића и његових фотографија ми данас не би имали јасну слику о јунаштву наше војске од Цера до Кајмакчалана, а свет не би имао потпуну представу о улози и значају српске војске у Великом рату и страдањима које је поднела, поручио је потпуковник Иконић.

Документарни дугометражни филм, који је режирао декан Академије унетности у Београду професор Драган Елчић, екранизована је прича о Ристи Марјановићу (1885-1969) првом српском фоторепортеру, уреднику фотографије "Њујорк Хералда", који је камером забележио велику епопеју, борбу за опстанак и херојство српских војника у Првом светском рату.

Редитељ филма Драган Елчић рекао је да већ 25 година жели да сними филм о Ристи Марјановићу и да је овим остварењем велика прича која стоји иза Ристе само започета, те да се нада да ће добити наставак јер материјала за то свакако има.

Фотографије Ристе Марјановића сведочанство су о паклу албанске голготе, изнуреним, болесним и страдалим српским војницима на обалама Крфа. Изложене на светској изложби у Паризу 1916. године, а затим у Лондону и Њујорку, посведочиле су више од речи да је шест дивизија српске војске спасено и опорављено и да се на Крфу припрема за фронт. Свет је почео да верује у истину да српска војска постоји, а са њом и српска држава.

Чланови екипе, која је са пуно воље, знања и љубави изнедрила ово филмско остварење, поред проф. Драгана Елчића - сценаристе и редитеља и потпуковника Горана Иконића - продуцента су Александра Живковић - организатор, Жарко Пекез - директор фотографије, Александар Ђорђевић - асистент сниматеља и расветљивач, заставник Ивица Стојић - дрон оператор, Јелена Ранковић - монтажер, професор Борис Шувлан - снимање, дизајнер и микс звука, Драшко Јанковић - композитор.

Захвалност за свесрдну помоћ у снимању филма исказана је породици славног фотографа, у првом реду унуци Зорани Војновић, историчару и кустосу Народног музеја у Шапцу Браниславу Станковићу, ауторки изложбе o Ристи Марјановићу одржаној у Дому Војске Србије Снежани Неговановић и драмском уметнику Бори Нанићу, који је нарацијом у филму дочарао сећања Ристе Марјановића.

О фотографијама Ристе Марјановића можда најбоље говори реченица самог њиховог аутора да га је "судбина терала на места где се стварала историја" и да му је највећа награда за живот и рад критика да ће његове фотографије "васкрснути Србију".

Вечерашњој премијери присуствовали су бројни припадници Министарства одбране и Војске Србије.