Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.12.2018.

Пријем министра одбране и начелника Генералштаба поводом Дана војних ветерана



Поводом Дана војних ветерана - 4. децембра, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су пријем за представнике војних ветерана у Свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру.

На почетку свечаности прочитана је честитка председника Републике Србије Александра Вучића поводом Дана војних ветерана.

Пријему су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, војни ветерани, представници верских заједница, удружења за неговање традиција и чланови породица погинулих припадника војске.

Генерал Мојсиловић нагласио је да Министарство одбране и Војска Србије вреднују, негују и развијају традиције ослободилачких ратова Србије и да следећи традицију Министарства војног, које је пре више од века преузело бригу о старим ратницима, данас с поносом обележавају Дан војних ветерана.

- Обележавањем данашњег празника, поводом кога смо организовали низ активности и манифестација, сећамо се и одајемо пошту знаним и незнаним борцима. Република Србија има моралну обавезу да ода почаст храбрим борцима, учесницима свих ратова и оружаних сукоба на простору наше земље, а посебно да покаже бригу о војним ветеранима и породицама погинулих припадника војске који су учествовали у оружаним сукобима од 1991. до 1999. године - истакао је генерал Мојсиловић.

Како је нагласио, “верност отаџбини, оданост, храброст, дисциплинованост, солидарност, човечност, достојанство, пожртвованост и поштовање других, вредности су које су одувек красиле српског војника”.

- Вођени овим вредностима наши поносни преци су се борили за нашу отаџбину. Нама остаје обавеза да као потомци оправдамо улогу наследника славних предака, њихових вечних дела и светле традиције и да градимо бољу и лепшу Србију, коју ћемо оставити нашим потомцима - поручио је генерал Мојсиловић.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић истакао је да "обележавањем Дана војних ветерана обезбеђујемо континуитет сећања на наше славне претке, који су поносно стајали у борбеним редовима за одбрану своје отаџбине".

- Као и увек до сада, војни ветерани представљају значајан потенцијал који Министарство одбране и Војска Србије не смеју занемарити. С аспекта војних традиција прослављање Дана војних ветерана од изузетног је значаја, јер тиме показујемо да не заборављамо све оне заслужне који су одано служили, борили се и дали животе за нашу отаџбину - рекао је пуковник Ристић.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар, када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске с једне и Отоманске царевине (Турске), као поражене, с друге стране.

Бригу о ветеранима преузело је Министарство војно, у оквиру Владе Краљевине Србије. Доделом имања у јужном делу Србије, држава и Влада показали су како се може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о војним ветеранима.

Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена балканских ратова, када је Србија ангажовала око 12 одсто свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве, уз стварање Балканског савеза са својим суседима.

Поводом Дана војних ветерана у свим организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије организовани су свечани скупови и уручене награде и признања најзаслужнијим припадницима.