Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.10.2018.

Министар Вулин: Суштинско питање наше и безбедности читавог региона је питање велике Албаније




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић отворио је данас конференцију "Ка безбеднијој Србији“, на којој је учествовао и министар одбране Александар Вулин на панелу посвећеном регионалној безбедности.



Министар Вулин је истакао је да је суштинско питање наше безбедности и безбедности читавог региона питање велике Албаније.

- Велика Албанија је та која изазива дубоку нестабилност, дубоку забринутост и одсуство реакције међународне заједнице на њено стварање је нешто што нас брине. То је најозбиљнија претња миру на Балкану - стварање нове државе, државе која да би се формирала мора да обухвати простор данашње Албаније, делова Србије, Црне Горе, Македоније, чак једног дела Грчке – нагласио је министар Вулин.

Министар Вулин је подсетио на изјаве Тачија и Едија Раме, као и изјаву председника Албаније о границама, које само сведоче о главном безбедносном проблему Балкана - стварању велике Албаније, додајући и да се о овоме врло мало говори у ЕУ и међународним форумима.

- Ако се сукоби на Балкану буду поново оживели, оживеће зато или ако неко покуша да реши албанско национално питање, а да занемари сва остала национална питања – истакао је министар Вулин.

- Легитимно право Србије је да води рачуна о својим сународницима где год да живе. Не да се меша ни у чије односе, мења границе, али да брине о Србима без обзира где год они живе – нагласио је министар Вулин.



Говорећи о безбедносним изазовима, као главне министар је издвојио нелегално проглашење независности тзв. Косова, исламски фанатизам, мигрантске кризу, али, како је додао, више од свега непостојање јасних правила и брутално кршење међународног права је највећи безбедносни изазов на овим просторима и сваким другим просторима.

- Када нема међународног права, а бомбардовањем СР Југославије и признавањем сецесије Косова и Метохије међународно право је уништено, немате јасних правила на основу којих земље и народи постоје. Одсуство међународног права је најопаснија ствар која се десила на овим просторима, опаснија од ратова. Ратови једном престану, а ако нема правила, ако живимо у свету без закона, онда то никада неће престати - оценио је министар одбране.

Министар Вулин је нагласио да је одсуство међународног права, брутално силовање међународног права, као и брутално поништавање свих правила - највећа претња на Балкану.

Он је, током свог обраћања, такође закључио да  се у протеклих неколико година, за време мандата председника Вучића, Србија изборила за право да одлучује сама о себи а не да брине о интересима других, као што је то кроз историју често чинила.